De gehele Nieuwstad wordt zaterdagavond 14 oktober fraai aangelicht tijdens de viering van 24-uur Hanze. Foto: Sander Grootendorst

De gehele Nieuwstad wordt zaterdagavond 14 oktober fraai aangelicht tijdens de viering van 24-uur Hanze. Foto: Sander Grootendorst

Beleef Nieuwstad op unieke wijze en kom zaterdagavond (!) winkelen op Hanzedag

Economie

ZUTPHEN – Nooit eerder waren winkels op de Nieuwstad op een zaterdagavond geopend, maar 14 oktober beleeft het overgrote deel van de betrokken ondernemers deze primeur vanwege de viering van ‘24-uur Hanze’. Deelnemende winkels zijn tot 22.00 uur open. Wie die avond door de Nieuwstad loopt, kan een lichtshow van wereldklasse verwachten.

Door Rudi Hofman

“De Nieuwstad, vanaf de haringkar tot aan de verkeerslichten, wordt zaterdagavond fraai aangelicht. We hebben onze buurman Hans Bokkinga bereid gevonden deze lichtshow voor ons te verzorgen”, zegt Wim Markerink van Bloemsierkunst Markerink, die voor de gelegenheid optreedt als woordvoerder van de Nieuwstadondernemers. 

De festivals Dreamfields, Defqon en Emporium in Nederland, Parookaville in Duitsland zijn enkele voorbeelden van grote projecten waarvoor Bokkinga met zijn bedrijf Habo de productie heeft verzorgd. In 2019 deed hij hetzelfde voor de razend populaire Snollebollekes. 

Modern jasje
“Hans en zijn medewerkers gaan op achttien plekken verdeeld over de Nieuwstad de mooie, oude panden aan onze straat aanlichten waarbij de kleuren telkens veranderen. Op deze manier hijsen we dit deel van de oude Hanzestad in een modern jasje. We hebben de luxe van nu aan die oude panden te danken”, zegt Markerink. 

Voor een echte Hanze-sfeer op de Nieuwstad zorgt Shantykoor De IJsselboei uit Brummen. Dit koor brengt op 14 oktober onder de boom op de voormalige Mosmarkt, halverwege de Nieuwstad, zeemansliederen ten gehore. Cadeau(web)winkel Favorabel draait op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij hebben maar liefst vijfhonderd waxinelichthouders gemaakt. Die komen te staan in vensterbanken op de Nieuwstad en zullen in combinatie met waxinelichtjes ongetwijfeld sfeerverhogend werken.

Met open armen
Deelnemende Nieuwstadondernemers staan op deze bijzondere zaterdag - zoals altijd – met open armen klaar om klanten te ontvangen en ze in de watten te leggen. Iedereen doet dat op zijn eigen wijze. Zo toont de lingeriezaak de laatste najaarstrends, doen de modezaak en de Scandinavische woonwinkel datzelfde met hun collecties en stellen Wim en zijn vrouw Diane Markerink in hun zaak de amaryllis centraal. Een amarylliskweker uit Zuid-Holland is aanwezig om alle vragen over deze bolplant te beantwoorden en adviezen te geven.

Volgens Wim Markerink vormen de ondernemers in de straat een hechte club: “De Nieuwstad is een echte aanloopstraat naar het centrum met veel speciaalzaken. We moeten wel samen aan de weg timmeren om voldoende klandizie te blijven trekken. Dankzij de nieuwe wijk Noorderhaven hebben we er de laatste tijd gelukkig veel nieuwe klanten bijgekregen.”

Iedereen is van harte welkom om de Hanzedagviering op de Nieuwstad zaterdag mee te komen vieren. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Wie tijdens het struinen langs de deelnemende winkels zin krijgt in ‘bier, borrels en bites’, kan aanmeren bij Café De Spaan.

In alle negen Hanzesteden in Oost-Nederland barst het op zaterdag 14 oktober van de activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, muzikale optredens, workshops, een museumdiner en een nachtelijke stadswandeling. Een overzicht van alle programmaonderdelen is te vinden op: www.visithanzesteden.nl/hanzetip/6174/24-uur-hanze.

Soortgelijke sfeerbeelden kunnen bezoekers van de Nieuwstad op 14 oktober verwachten. Foto's Hans Bokkinga/Habo
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld