Myrthe Neuman is blij met de nieuwe locatie van Een Pure Nootzaak aan de Lange Hofstraat. Foto: Rudi Hofman

Myrthe Neuman is blij met de nieuwe locatie van Een Pure Nootzaak aan de Lange Hofstraat. Foto: Rudi Hofman

Eigenares Een Pure Nootzaak blij met nieuwe winkellocatie in ‘bio-straatje van Zutphen’

Economie

ZUTPHEN - Het liefst had Myrthe Neuman van haar tijdelijke winkel Een Pure Nootzaak aan de Lange Hofstraat 26 een permanente winkel gemaakt. In juni meldde de eigenaar van het rijksmonument, het Wijnhuisfonds, dat dit niet kon. Razendsnel vond de onderneemster een oplossing. Zij sloot een huurcontract met de particuliere eigenaar van Lange Hofstraat 18. In het weekend van 22 en 23 juli verhuisde Neuman (54) met hulp van drie trouwe klanten haar spullen over. Dinsdag 15 augustus opent Een Pure Nootzaak op de nieuwe stek.

Door Rudi Hofman

“Het pand waar ik tot voor kort zat, was fantastisch en ik had daar graag verder gewild, maar met de nieuwe plek ben ik ook blij. Het is heel fijn dat ik in de Lange Hofstraat kan blijven, omdat dit toch het bio-straatje van Zutphen is en dicht bij de markt ligt waar ik ruim elf jaar elke donderdag heb gestaan”, zegt Myrthe Neuman.

De geboren Amsterdamse opende dit jaar op 16 maart een pop-up winkel aan Lange Hofstraat 26. Deze trok in het begin met name klanten die voorheen haar marktkraam bezochten, maar al snel breidde de klantenkring zich flink uit en bleek de stap om een (tijdelijke) winkel te beginnen uitstekend uit te pakken. Volgens Neuman was de ‘ingewikkelde aansprakelijkheid’ voor het Wijnhuisfonds reden om het huurcontract niet te verlengen. 

De nieuwe locatie van Een Pure Nootzaak, de enige geheel verpakkingsvrije winkel van Zutphen, is een stuk kleiner dan de oude. Met flink passen en meten en hulp van enkele trouwe klanten (”de mensen zijn hier zo ontzettend betrokken”) is Neuman erin geslaagd haar brede assortiment aantrekkelijk uit te stallen. Klanten moeten zelf lege potjes of flesjes meebrengen die worden gewogen, daarna gevuld met de gewenste producten en opnieuw gewogen.

Droogwaren
Een Pure Nootzaak biedt keuze uit ruim 500 verschillende producten in de categorie droogwaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: zuidvruchten, zaden, thee, kruiden, meel, vlokken, pasta en noten. Daarnaast verkoopt Neuman, die al jaren hulp krijgt van medewerkster Sofie, onder meer zelfgemaakte bonbons en olijven maar ook wasmiddelen en verzorgingsproducten. “We hebben ook een vrij groot assortiment glutenvrije producten.”

Net als nummer 26 beschikt nummer 18 over een vide waar klanten een kop koffie of thee kunnen drinken. Het is ook mogelijk, zo benadrukt de eigenares, om de vide als flexwerkplek te huren tegen een schappelijke prijs. Een grote meerwaarde van de nieuwe locatie is de historische gewelvenkelder die Neuman als opslagruimte gebruikt. Voorheen was zij afhankelijk van een opslag aan de Spittaalstraat. “Nu kunnen leveranciers mij in de Lange Hofstraat tijdens kantooruren bevoorraden.”

Zero waste-winkel
Hoewel zij in Zutphen niet meer op de markt staat, doet Neuman dat wel elke vrijdag bij Vredenburg in Utrecht. In de Domstad hoopt zij in september of oktober zero waste-winkel PUUR&LOOS te openen. Dit avontuur gaat zij samen aan met vier andere ondernemers met wie zij een vennootschap onder firma (vof) vormt. Om aan het benodigde startkapitaal te komen, hield het vijftal een crowdfundactie die binnen de kortste keren het streefbedrag van 50.000 euro opleverde. Volgens Myrthe Neuman lopen er gesprekken over twee potentiële locaties in de Utrechtse binnenstad.

Het is de bedoeling dat de zero waste-winkel naast het assortiment van Een Pure Nootzaak onder meer een afhaalpunt voor groente en brood en een pindakaasmaler krijgt. Kijk voor meer informatie over PUUR&LOOS en het hoe en waarom van de crowdfundactie op: crowdaboutnow.nl/campagnes/2243.

Myrthe Neuman is blij met de nieuwe locatie van Een Pure Nootzaak aan de Lange Hofstraat. Foto: Rudi Hofman
Myrthe Neuman is blij met de nieuwe locatie van Een Pure Nootzaak aan de Lange Hofstraat. Foto: Rudi Hofman
De buitengevel van Een Pure Nootzaak, de winkel die nu is gevestigd in het pand met de fraaie naam 'Het Oud Los Geld'. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld