Burgemeester Jaeger heeft hem toegesproken en de zilveren haring is hem opgespeld. Tijd voor Patrick Van Gemert om een echte verse haring te happen. Foto: Sander Grootendorst

Burgemeester Jaeger heeft hem toegesproken en de zilveren haring is hem opgespeld. Tijd voor Patrick Van Gemert om een echte verse haring te happen. Foto: Sander Grootendorst

Sander Grootendorst

Zilveren haring voor fotograaf Patrick van Gemert

Economie

ZUTPHEN – De Zutphense fotograaf Patrick van Gemert heeft vrijdagavond de zilveren haring in ontvangst genomen. Die wordt jaarlijks tijdens de Haringparty toegekend aan de ondernemer die Zutphen het best op de kaart heeft gezet.

Door Sander Grootendorst

De Haringparty, waarbij ondernemend Zutphen viert dat de Hollandse Nieuwe weer vers te verorberen valt, heeft dit jaar voor het eerst plaats in de Walburgiskerk. Aleide Hendrikse, voorzitter van het Haringparty-bestuur, speldt Van Gemert het zilveren kleinood op, nadat burgemeester Wimar Jaeger de fotograaf als winnaar heeft geïntroduceerd. De jury heeft unaniem voor de 51-jarige Van Gemert gekozen en Jaeger legt uit waarom: “Je runt samen met Fiona (Patricks echtgenote) het Zutphens Persbureau en hebt jaren gefotografeerd voor de Stentor. Je specialiseert je in bedrijfs-, natuur- en onderwaterfotografie. Weet als geen ander mensen op hun gemak te stellen als ze op de foto gaan en legt ze heel naturel vast.”

Van Gemert, volgens Jaeger een “bescheiden mens”, is de laatste tijd vooral bekend door Word Press Photo, de expositie van de belangrijkste persfoto’s wereldwijd die elke zomer in Zutphen te zien is. “Dat trekt veel mensen van binnen en van buiten Zutphen. Daarnaast verzorg je in het kader van World Press ook gastlessen op scholen in Zutphen en Warnsveld. De activiteiten die je onderneemt voor de de stichting Zutphen Doen! zijn bewonderenswaardig.”

Als de officiële handelingen zijn afgerond, komen de haringjongens Jorn-Jacob Hoekstra en Joram Oprel met dienbladen aanzetten en is het aan de burgemeester, de fotograaf en de Haringparty-voorzitter om het eerste verse harinkie van het nieuwe seizoen naar binnen te laten glijden.

De haring is volgens Hoekstra en Oprel overigens van uitstekende kwaliteit. “Dat hebben we zelf kunnen proeven, maar ook afgeleid uit de enthousiaste reacties van de klanten bij de kar vandaag”, zegt Hoekstra.

Stil
Ook de winnaar van de zilveren haring laat zich de echte haring smaken. Wat hij ervan vindt dat hij tot ‘de beste ondernemende ambassadeur’ van 2023 is uitgeroepen? Van Gemert: “Ik ben er stil van. Liever blijf ik op de achtergrond dan dat ik in het middelpunt van de belangstelling sta. Het is heel eervol dat ik de zilveren haring heb gekregen, maar vooral World Press Photo doe ik natuurlijk niet alleen, zonder bestuur en vrijwilligers zou het nooit lukken.”

Tussendoor komt horeca-ondernemer Cor ten Barge Van Gemert even feliciteren. Ten Barge draagt zelf ook het haringspeldje, hij won het al eerder. Van Gemert: “Bijzonder dat ik hem nu ook heb, ik zie mezelf helemaal niet als de grote ondernemer, die Cor bijvoorbeeld wel is.”

Wat Van Gemert zeker kan bekoren: “Dat de Haringparty niet in de Burgerzaal, maar in de Walburgiskerk wordt gehouden.” Volgende maand vormt de kerk immers weer het magnifieke decor van de World Press Photo Exhibition.

‘Ondernemers, denk aan Zutphen!’
“Blijf duidelijk maken waar jullie focus ligt: wat is voor jullie een goed ondernemersklimaat? En help het sociale gezicht van Zutphen verder te verbeteren door Zutphenaren in dienst te nemen.”

Bij de opening van de Haringparty richtte waarnemend burgemeester Wimar Jaeger zich tot de Zutphense ondernemers, die in groten getale op het feestje in de Walburgiskerk waren afgekomen. Vijf maanden geleden trad hij aan, dus hij hield de Haringparty-speech voor het eerst. Jaeger legde uit met welke insteek hij als waarnemer aan de slag is gegaan. “Allereerst om een beetje rust te brengen in de bestuurlijke dynamiek, een beetje meer zakelijkheid in het persoonlijke.” Daarnaast is het zijn bedoeling “het gesprek over de toekomst van deze gemeente aan te jagen. Waar willen we staan in 20150? Hoe zorgen we ervoor dat Zutphen geen bejaardenhuis wordt?” Bij die woorden keek hij de zaal rond om te zien of er ook jonge ondernemers aanwezig waren: dat was het geval. “Grijp de toekomst!”, hield hij ze voor.

Een derde “zinvolle” besteding van zijn burgemeesterperiode is “een brug slaan tussen de bubbels”. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in Zutphen, of-ie nu in de binnenstad of in het Waterkwartier woont, betoogde Jaeger. Naar zijn idee levert “een stevige middenklasse” het beste cement voor een “gebalanceerde sociaal-economische opbouw van onze stad en dorp”. Zelf voelt hij zich er zeker thuis, zei hij: “We wonen aan de Groenmarkt en hebben bijna zicht op de plek waar mijn vader is geboren.”

Hij hoopt dat de ondernemers de gemeente in een “positief spotlight” blijven zien. “We zijn niet alleen lastig met vergunningen, maar zorgen er ook voor dat je thuis de wc kunt doortrekken. De gemeente is belangrijker dan je denkt.” Jaeger pleit voor goede samenwerking tussen gemeente en ondernemers: “We kunnen niet zonder elkaar.”

Voorzitter Aleide Hendrikse staat op het punt Patrick van Gemert de onderscheiding op te spelden. Burgemeester Wimar Jaeger kijkt toe. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld