Jolyne Klein Paste (links) en Greet Zweers bij de kleding-ophaalbakfiets voor het buurthuis. Op het grote vel papier de namen van iedereen die het initiatief een warm hart toedraagt.
Jolyne Klein Paste (links) en Greet Zweers bij de kleding-ophaalbakfiets voor het buurthuis. Op het grote vel papier de namen van iedereen die het initiatief een warm hart toedraagt. Sander Grootendorst

Buurtbewoonster neemt initiatief: Zutphense kledingbank in de Zuidwijken

Economie

ZUTPHEN – Buurthuis De Uitwijk in Zutphen herbergt vanaf 7 juli een kledingbank. Voor iedereen die het niet breed heeft en voor iedereen die milieubewust wil leven. Initiatiefnemer is buurtbewoonster Jolyne Klein Paste. “Ik heb echt het gevoel dat ik het juiste doe, heb er nu al zoveel lol in.”

Door Sander Grootendorst

De bakfiets staat voor de deur van het buurthuis, afgeladen met zakken waar tweedehands kleding in zit. “Ik fiets soms wel vijftien keer heen en weer in de stad, maar ook bijvoorbeeld naar Brummen, om kleding op te halen”, zegt Klein Paste (37). Ze is moeder van drie jonge kinderen, heeft een scheiding en twee verhuizingen achter de rug. “Een pittige tijd, waarin ik weinig contact met de maatschappij had. Het is fijn om nu de verbinding weer te voelen. Dat geeft heel veel energie. Ik wil graag iets betekenen voor andere mensen en weet dat er op het gebied van kleding nog maar zeer beperkt hulp bestaat. Daarom ben ik zelf begonnen een kledingbank op te zetten.”

Goed idee, denk je dan, maar wel makkelijker gezegd dan gedaan. “Valt mee hoor”, zegt Klein Paste. “Ik ben het gewoon gaan doen.” Ze is iemand uit de categorie ‘ik zie wel waar het schip strandt’ of – de uitdrukking die ze zelf gebruikt: “Ik ben niet zo van de beren op de weg.” 

Bovendien merk je, als je je nek uitsteekt, dat er al gauw helpende handen zijn. En meer dan dat. Neem al die mensen die kleding aanbieden, neem degene die bij een weggeefkastje een pyjamaatje en kinderschoentjes neerlegde. Zomaar, voor anderen om mee te nemen. “Ik was ontroerd”, zegt Klein Paste. 

Sociaal
Via sociaal makelaar Vincent Draaijer kwam ze bij de Zutphense welzijnsorganisatie Perspectief terecht. Bij het interview in De Uitwijk is ook Greet Zweers aangeschoven, sociaal begeleider bij Perspectief. “Een plan zoals dit, een eigen initiatief van een wijkbewoner: ik vond het meteen geweldig. Ideeën voor bewoners, dóór bewoners, daar geeft Perspectief ondersteuning aan, van het helpen zoeken naar ruimte tot het maken van folders. Het plan van Jolyne past uitstekend in De Uitwijk.”

De kledingbank krijgt twee maanden de gelegenheid zich te manifesteren in het buurtcentrum en moet daarna naar een andere plek. Welke, is nog ongewis. “Maar die dient zich vast aan. Liefst in de Zuidwijken. Vergeleken bij andere wijken heb je hier niet zoveel.” Op het wensenlijstje staat ook samenwerking met Zutphense organisaties als de Werkmakers, de Voedsel- en de Huisraadbank.

Zowel Zweers als Klein Paste denken dat de kledingbank zal aanslaan. “Van zoveel kanten hoor je dat er behoefte aan is. Niet alleen bij minima, ook bij anderen die moeilijk rond kunnen komen.” Klein Paste doet geen ‘inkomenscheck’ bij de ingang. Enige voorwaarde: “Per persoon mag je per keer tien items kiezen.”

Haar initiatief bevat een grote dosis idealisme. “Laatst las ik weer dat gebieden in Afrika bezaaid liggen met onze afgedankte kleding. Een kledingbank is duurzaam, past in de ciculaire economie: ook dat kan voor mensen een specifieke reden zijn om ernaartoe te gaan. En waar je vroeger gebruikte kleding associeerde met vaal en oud, heb je tegenwoordig de prachtigste spullen. Ik zie het al helemaal voor me – misschien iets geromantiseerd: dat klanten juist hier het kledingstuk vinden waar ze altijd al naar op zoek waren…” ‘Circulair’ zijn onder meer ook de kledingrekken die ze wil plaatsen. “Gemaakt van gerecycled hout.”

Opslag
De kleding kan bij Klein Paste thuis worden afgeleverd en dat blijken inmiddels aardig wat mensen te weten. “Alles wat binnenkomt sorteer ik en mijn zolder fungeert momenteel als opslag. Hij zit behoorlijk vol. Ik héb nog overzicht, maar dat wordt steeds lastiger. Het zou fantastisch zijn als iemand ergens in de buurt een opslagruimte heeft, een garagebox of zo.”

Meteen maar nóg een oproep: “Eén procent van wat ik nu krijg, is herenkleding. Daarmee kan ik uit de voeten, gezien de totale hoeveelheid. Maar het zou toch wat meer mogen zijn.” Oftewel: Zutphense mannen, inspecteer jullie klerenkast! Je maakt er de bezoekers van de kledingbank blij mee.

INFO
Openingstijden: vanaf vrijdag 7 juli iedere maandag en vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur.
Kledingdonaties (alle maten, vrouwen, mannen, kinderen): Stokebrand 201.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld