Gerjan en Hanneke Harbers beginnen buurtsuper in De Hoven. Eigen foto

Gerjan en Hanneke Harbers beginnen buurtsuper in De Hoven. Eigen foto

‘Supermarkt De Hoven krijgt echt sociale functie’

Economie

ZUTPHEN - Verrassend nieuws uit De Hoven: Er komt toch weer een supermarkt. Gerjan en Hanneke Harbers maakten hun plannen daarvoor op Facebook bekend en de enthousiaste reacties stroomden binnen.

Door Sander Grootendorst

De initiatiefnemers wonen vlak bij het pand aan de Molenweg waar Hovenaren altijd voor hun dagelijkse boodschappen naartoe konden. In februari van dit jaar moest de winkel noodgedwongen sluiten. Pogingen om een doorstart te maken mislukten. Maar De Hoven, een wijk waar ze sinds 2005 met veel plezier wonen, verdient een eigen supermarkt, zeiden Gerjan en Hanneke tegen elkaar. Ze besloten het erop te wagen. Nu zijn ze de nieuwe huurders van het winkelpand.

In de Facebook-reacties komt onder meer naar voren dat een buurtwinkel vaak alleen maar functioneert als plek om “vergeten boodschappen” te doen. “Een winkelier kan daar niet van kan leven.” Oftewel: een oproep om alle boodschappen in de nieuwe winkel te halen. Gerjan Harbers ziet het anders: “Het is jarenlang een goedlopende supermarkt geweest. Veel mensen doen er niet de volledige boodschappen, maar een aantal juist wel, zoals ouderen en mensen die minder mobiel zijn. Door allerlei omstandigheden ging het de laatste tijd minder. Wij denken dat we het goede gevoel dat bij een buurtwinkel hoort weer kunnen terugbrengen. En dat zit ’m dan vooral in de sfeer en de beleving. We willen meer zijn dan alleen een supermarkt. De winkel krijgt echt een sociale functie.”

Zo is het de bedoeling dat er een koffietafel komt waar klanten even kunnen uitrusten en bijpraten. Bij ‘beleving’ hoort ook de kwaliteit van de producten. “We bieden een compleet assortiment, maar natuurlijk niet van elk product zoveel soorten als in een grote supermarkt. Daar is het de winkel niet naar.” Een van de specialiteiten wordt de “lekkere bakkerijhoek”. Hier spreekt Gerjans achtergrond een woordje mee. “Ik vind het heel boeiend om met voeding bezig te zijn. Ben zo’n twintig jaar banketbakker geweest. Heb me toen laten omscholen tot leraar consumptieve technieken. Zit nu in het praktijkonderwijs, ik geef kook- en bakles aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.” Ook Hanneke is beroepshalve in de sociale sector actief, ze werkt bij Zozijn met mensen met een verstandelijke beperking.

Het ‘sociale’ kenmerkt De Hoven, zegt Gerjan. “De wijk heeft het karakter van een dorp, waar mensen naar elkaar omzien. We komen zelf uit een dorp, dus dat herkennen we. Er wordt gezegd dat het voor nieuwkomers lastig kan zijn om er in ‘De Heuven’ tussen te komen, maar dat hangt vooral van je eigen instelling af, wij hebben dat nooit zo ervaren. Onze kinderen zijn hier opgegroeid. We voelen ons gelukkig.”

En nu gaan Gerjan en Hanneke met hun buurtsuper zelf bijdragen aan het geluk van de Hovenaren. “Op 15 mei krijgen we de sleutel”, zegt Gerjan. “Dan gaan we verbouwen. Daar nemen we drie, vier weken de tijd voor. We hopen dat we de winkel half juni kunnen openen. Best wel snel, maar we hebben dan ook heel veel zin om te beginnen.”

Gerjan en Hanneke Harbers beginnen buurtsuper in De Hoven. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld