Hein Franke, Gerard van den Houtenen (Mechan Groep), Christiaan te Strake (Stedelijk Museum Zutphen), Wim Hengeveld (Mechan Groep). Foto: PR
Hein Franke, Gerard van den Houtenen (Mechan Groep), Christiaan te Strake (Stedelijk Museum Zutphen), Wim Hengeveld (Mechan Groep). Foto: PR Alexander Tromp

Mozaïek De Man van de Knakworst overhandigd aan Stedelijk Museum Zutphen

Economie

ZUTPHEN – Woensdag 19 april is het mozaïek-kunstwerk van De Man van de  Knakworst overhandigd aan Stedelijk Museum Zutphen.

In de jaren ’60 was het duidelijk in Zutphen: de lekkerste knakworsten kwamen van De Man van de Knakworst. Het legendarische recept van de kruidenier J. Westerweel uit Zutphen werd een groot succes. Reclameborden met het bekende beeld van een man die met tuitende lippen een knakworstje at waren bij veel snackbars te zien. Het mozaïek van dit beeld is binnenkort te zien bij het Stedelijk museum Zutphen. Het stukje 20e-eeuwse bedrijfsgeschiedenis wordt door Mechan Group overhandigd aan het museum.

Tijdens de sloop van het pand van de Man van de Knakworst aan de Pollaan in Zutphen dreigde het kunstwerk vernietigd te worden. Medewerkers van toenmalig pandeigenaar Motrac Landbouw kwamen in actie. Het kunstwerk van de Tsjechische graficus Vladimír Boudník verhuisde mee en kreeg ook in Achterveld een mooie plek in de bedrijfskantine.

Het mozaïek is typisch Zutphens’ erfgoed. Mooi dat het kunstwerk bewaard is gebleven en voor Zutphen ter beschikking blijft. “Dit is het moment om het bijzondere kunstwerk terug te brengen waar het hoort en te schenken aan Musea Zutphen”, zegt Wim Hengeveld van Mechan Groep.

Christiaan te Strake, conservator Stedelijk Museum Zutphen: “Het prachtige mozaïek met het legendarische logo van de Man van de Knakworst is een mooie aanvulling op de collectie van het Stedelijk Museum Zutphen. Het is een mooi en iconisch voorbeeld van de Zutphense bedrijfsgeschiedenis uit de 20e eeuw die wij in het museum in beeld brengen”.

Achtergrond
De knakworst met opvallende naam kreeg landelijke bekendheid en in 1958 werden er zelfs honderdduizenden worsten verkocht op de Wereldtentoonstelling in Brussel. In 2014 werd het merk kort nieuw leven ingeblazen door Koetsier Vleeswaren die de befaamde worst volgens authentiek receptuur opnieuw ging produceren tot het in 2018 opgekocht werd door een bedrijf uit Tilburg en verdween.

Conservator Stedelijk Museum Zutphen Christiaan te Strake (links) en Wim Hengeveld van Mechan Groep. Foto: PR
Het mozaiek De Man van de Knakworst. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld