Erik Rietman toont de eerste donatie die hij heeft ontvangen. Voor een doorstart van de buurtsuper hebben hij en zijn vrouw een flink startkapitaal nodig. Foto: Rudi Hofman

Erik Rietman toont de eerste donatie die hij heeft ontvangen. Voor een doorstart van de buurtsuper hebben hij en zijn vrouw een flink startkapitaal nodig. Foto: Rudi Hofman 

Te vormen coöperatie moet buurtsuper voor De Hoven behouden

Economie

ZUTPHEN - Op de - in ieder geval voorlopig - laatste reguliere openingsdag van de buurtsuper in De Hoven staat Erik Rietman toch met een lach achter de kassa. Hij en zijn van de broodafdeling bekende vrouw Mirjam Tannemaat geloven in een doorstart van de voormalige Attent-supermarkt. “We hebben daar vanaf het begin ook een goed gevoel over gehad. Wij hebben een heel grote gunfactor en er wonen hier voldoende mensen om een buurtwinkel overeind te kunnen houden. Daarnaast is de IJssel voor velen toch een psychologische barrière”, zegt Erik.

Door Rudi Hofman

Het idee is tot een coöperatie te komen met zoveel mogelijk leden die samen het voortbestaan van de buurtsuper mogelijk moeten maken. Erik Rietman (63) ziet, zo laat hij deze zaterdag weten, wel brood in het concept van een boerderijwinkel: “Ik denk dat je de winkel heel aantrekkelijk kunt maken met veel producten uit de omgeving. Boerderijwinkel De Hoven heb ik als werktitel in mijn hoofd.” 

Eerste vereiste is een flink startkapitaal zien te vergaren dat nodig is om met de pandeigenaar een deal te kunnen sluiten. Het huurcontract met de huidige uitbater van de buurtsuper Bern Schipper - die geen commentaar wenst te geven - loopt binnenkort af. Hoe Erik en Mirjam aan hun startkapitaal willen komen, maken zij binnenkort wereldkundig. 

Petitie
Het Heufse echtpaar trekt hierbij samen op met Wijkplatform De Hoven. Dat is onlangs een inmiddels door vele honderden inwoners van de wijk getekende petitie begonnen. Hierin worden alle direct betrokkenen (verhuurder, toeleverancier, potentiële exploitant/beheerder en de gemeente Zutphen) opgeroepen er alles aan te doen om samen met het wijkplatform te onderzoeken of de buurtsuper in De Hoven kan blijven.

“Voor de wijk zou het jammer zijn als de buurtsuper verdwijnt. Ik kom hier best geregeld en het is wel heel fijn dat je weet dat de winkel er is”, zegt Elbertine Zeevalking. “Als hier geen winkel zou zijn, dan is het niet zo dat ik geen boodschappen kan doen, maar het heeft een voordeel dat je ze dichtbij kunt halen. Al zijn kleine winkels als deze wel duurder.”

De 58-jarige Bob woont sinds vijftien jaar met veel plezier in De Hoven. Hij hoopt dat de buurtsuper behouden blijft: “Ik vrees dat er anders een Albert Heijn of Jumbo met een grote parkeerplaats komt. Dat wil ik liever niet, omdat dit tot veel meer verkeer in de wijk zal leiden.”

Voorraadkast
Het echtpaar Karla en Ton (”we wonen hier om de hoek”) beschouwt de buurtsuper als hun ‘voorraadkast’ en rekent eens per maand de ingeslagen boodschappen af. “Nou Erik, hoe vaak komen we hier?”, vraagt Ton. “Zeker drie tot vier keer per dag. Wij zijn het keukenkastje van Ton en Karla”, antwoordt Erik.

Ton ziet goede kansen voor een doorstart: Volgens hem heeft de buurtwinkel veel potentie.  ”Er zijn zoveel leuke ideeën waaronder het inrichten van een koffiehoekje. Vooral het idee om hier streekeigen en biologische producten te gaan verkopen, past ons wel. Mijn vrouw en ik zijn zeker bereid financieel bij te dragen aan het in stand houden van deze winkel. Voor ons gemak, maar ook voor mensen in de wijk die slecht ter been en eenzaam zijn. De buurtsuper is ook een ontmoetingscentrum.”

Sinds afgelopen maandag kunnen inwoners van de wijk - Erik spreekt zelf liever van het dorp De Hoven - dagelijks tussen 9.00 en 14.00 uur in de buurtsuper brood bestellen en dat de volgende dag ophalen. Zolang er voedingsmiddelen in de schappen liggen, zijn die ook gewoon te koop. “Zo houden we het klantcontact in stand en kunnen mensen hier nog altijd terecht voor een gezellig praatje”, zegt de goedlachse aspirant-eigenaar van de ‘buurtsuper 2.0’ tot besluit. 

Erik Rietman houdt de moed erin. Foto: Rudi Hofman
De schappen van de buurtsuper waren zaterdag slechts deels gevuld. Foto: Rudi Hofman
De petitie van Wijkplatform De Hoven is al honderden keren getekend. Foto: Rudi Hofman
De entree van de buurtsuper in De Hoven. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld