Vader en zoon, Kevin en Dick van Asselt voor de winkel in Vorden. Foto: Richard Stegers
Vader en zoon, Kevin en Dick van Asselt voor de winkel in Vorden. Foto: Richard Stegers

Kevin van Asselt (25) mede-eigenaar Echte Bakker Van Asselt

Economie

‘Van niets een supermooi product maken’

Door Richard Stegers

VORDEN/WARNSVELD – Familiebedrijven die een vierde generatie halen is een zeldzaamheid. Slechts drie procent lukt dat. Daartoe behoort sinds kort Echte Bakker Van Asselt met vestigingen in Vorden en Warnsveld. De mijlpaal is bereikt nu Kevin van Asselt begin januari mede-eigenaar is geworden. “Het zijn uitdagende tijden, maar ik heb erg veel zin in dit avontuur”, stelt de jonge ondernemer.

Torenhoge energieprijzen, sterk gestegen kosten van grondstoffen en problemen om aan personeel te komen. Bakkers hebben het momenteel niet makkelijk. Mede daarom valt het niet mee om een opvolger te vinden voor je bedrijf. Dick en Anita van Asselt hoeven zich over dat laatste geen zorgen meer te maken. Zoon Kevin (25) heeft zich definitief aan de onderneming verbonden. Hij is op 4 januari officieel toegetreden tot de vof en is voortaan samen met zijn ouders verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

Vertrouwen
De jonge bakker is daarmee de beoogde opvolger en ziet voldoende toekomstperspectief. “Natuurlijk zijn het lastige tijden, vooral door de enorm opgelopen kosten. Maar het schrikt me niet af, het zal best wel weer beter worden. Dus als het nu in deze zware periode lukt, hebben we dat maar gehad.” Dick van Asselt heeft er alle vertrouwen in, al beseft hij terdege dat zijn zoon zijn nek uitsteekt. “Kevin durft het aan ondanks alle onzekerheid. Het is voor ons een prettig vooruitzicht dat de toekomst van het familiebedrijf gewaarborgd is. De samenwerking geeft zeker nieuwe energie.”

Vlieguren
Kevin van Asselt kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten. Het lag dan ook voor de hand dat hij ging studeren aan de bakkervakschool in Wageningen. Hij haalde zijn diploma en volgde daarna met goed gevolg de opleiding tot junior assistent-accountant. “Ik wilde de economische kant van een eigen bedrijf beheersen, zodat ik ook boekhoudkundig mijn mannetje sta.” De Vordenaar werkte daarna tussen de 12 en 20 uur per week als bakker bij de zaak van zijn ouders. De resterende tijd was hij actief bij toonaangevende bakkers in de regio, waaronder Wereldbakker Wijnand in Laren, Kampioensbakkerij Paul Berntsen in Didam en Bakkerij van Bentum in Lobith. “Ik vond het belangrijk om ook elders vlieguren te maken, rond te kijken om zo nieuwe dingen te leren. Die bagage kan ik nu gebruiken om een nog mooier bedrijf neer te zetten.” Want blijvend voor een baas werken, was geen optie. “Nee, daar ben ik te eigenwijs voor. Ik heb een bepaalde visie en wil graag zelf de touwtjes in handen hebben.”

Stroomversnelling
Het was de bedoeling dat hij op termijn tot de vof van Echte Bakker Van Asselt zou toetreden, maar dat ging veel sneller dan gepland. “In september ben ik fulltime in Vorden aan de slag gegaan. Eén van onze bakkers stopte, hij besloot iets heel anders te gaan doen. Toen kwam alles in een stroomversnelling en ben ik dus inmiddels mede-eigenaar.” Gaan de klanten veel merken van de wijziging, is de vraag. “In principe niet, het bedrijf wordt op dezelfde vertrouwde wijze voortgezet”, zo luidt het antwoord. “Het is wel de bedoeling om op termijn het interieur van de winkel in Vorden te vernieuwen.”

In het bereidingsproces van het brood heeft Kevin al wel zijn stempel gedrukt. Voorheen werd het deeg ingevroren en later verwerkt. “Nu draaien we het deeg vers en onderbreken we het proces niet meer. Dat geeft een kwaliteitsimpuls, gaten in het brood zijn daardoor verleden tijd.” Vanwege de verandering beginnen de bakkers ’s nachts een half uur tot een uur eerder, maar ze zijn ook eerder klaar. “Het is efficiënter, beter en kost minder energie. Ik heb er overigens geen hekel aan om ’s nachts werken. Dit vak is mijn passie. Van niets een supermooi en lekker product te maken en mensen daarvan te laten genieten, ik zou niet anders willen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld