Bedrijfsleider Rebeca Villegas en medewerkster Chloë in Eetcafé Hortus. Foto: Rudi Hofman
Bedrijfsleider Rebeca Villegas en medewerkster Chloë in Eetcafé Hortus. Foto: Rudi Hofman

Nieuwkomer Eetcafé Hortus wil veel meer zijn dan alleen een horecagelegenheid

Economie

ZUTPHEN - Op het terrein van De Kaardebol is onlangs Eetcafé Hortus opengegaan. De nieuwe horecazaak zit in het voormalige Genietcafé. Bedrijfsleider Rebeca Villegas straalt als ze vertelt over wat zij van plan is. Kernwoorden in haar verhaal zijn: samenwerken, culturele evenementen, inclusiviteit en duurzaamheid.

Door Rudi Hofman

Het enthousiasme spat er bij Rebeca van af. De Zutphense met Spaanse roots is dolblij dat het is gelukt met een paar zeer gemotiveerde oud-collega’s van het Genietcafé een nieuw horeca-avontuur van de grond te krijgen. De naam Eetcafé Hortus kreeg zij aangedragen door buurman Wim Kersten van Vlindertuin de Kas.

Het Genietcafé zat op het Oude Bornhof en bij duurzaamheidscentrum De Kaardebol (hier werden de gerechten bereid). De eerste locatie ging afgelopen mei failliet. Voor Rebeca was dit een schok, omdat zij hier vanaf de opening in 2016 met veel plezier had gewerkt. In plaats van bij de pakken neer te zitten, greep zij de rol van kartrekker en slaagde zij er in korte tijd in een grotendeels nieuw team samen te stellen. 

Heel gemotiveerd
In totaal werken bij Eetcafé Hortus nu tien personen onder wie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zestigplussers, scholieren en een Oekraïense vrouw met wie Rebeca via een vertaalapp communiceert. “Het is een heel inclusief team, in principe kan iedereen bij ons aan de slag mits ze heel gemotiveerd zijn. Dat is ook een van mijn doelstellingen.” Binnenkort verschijnt de menu- en lunchkaart van Eetcafé Hortus. Deze zal wat minder uitgebreid zijn dan die van het Genietcafé, maar nog altijd voldoende heerlijke gerechten waaronder de veganistische Karma Kebab bevatten, zo belooft de bedrijfsleider.

Plukken
Rebeca: “In de keuken gebruiken we zoveel mogelijk verse ingrediënten uit de directe omgeving. Uit de kas van de Vlindertuin en de ecotuinen van Loek Gorris plukken we bijvoorbeeld eetbare bloempjes, kruiden, walnoten en knoflook. We mogen ook de tuin gebruiken van 3Dzorg, dat hier op het terrein zit. De cliënten doen aan houtbewerking. Misschien kan ik in het restaurant wel een aantal van door hen gemaakte producten plaatsen.” Duidelijk wordt dat Rebeca een groot voorstander is van samenwerking en de verbinding zoeken. Zo biedt zij in en bij het eetcafé ruimte aan exposities. Een van de huidige exposanten is houtkunstenaar en boomverzorger Jos Bregman uit Almere. Enkele van zijn robuuste banken, twee krukken en een grote schijf voor aan de wand zijn te bewonderen. “Ze zijn ook te koop net als de schilderijen die hier binnen hangen.”

Muzikale aftrap
Van kunst naar cultuur is een kleine stap. De bedrijfsleider maakt er geen geheim van dat zij graag een podium wil bieden aan culturele evenementen. De aftrap hiervan wordt op zondag 17 juli gegeven door het muzikale duo Shai & Linnet. Zij brengen vanaf 15.00 uur covers van onder andere Suzanne Vega, U2 en Sting ten gehore. Een literaire wandeling in de avond of nacht staat gepland in de herfst. Kijk voor de meest actuele informatie op de site en facebookpagina van Eetcafé Hortus.
De nieuwe horecazaak bij De Kaardebol aan de Harenbergweg 1 in Zutphen is in principe van woensdag tot en met zaterdag geopend tussen 11.00 en 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op sommige dagen, bijvoorbeeld bij een cultureel evenement, wil Rebeca de openingstijden verruimen zodat gasten kunnen dineren. De eerste gelegenheid hiertoe is op 17 juli.

Afgaande op het enthousiasme van de bedrijfsleider moet Eetcafé Hortus wel een succesverhaal worden. “Het is hier fantastisch, je zit midden in de natuur en kunt zo kruiden en planten plukken. We hebben ook al heel blije gasten gezien”, besluit Rebeca Villegas met een brede glimlach.


eetcafehortus.nl

Een broodje muhamara met gegrilde groente; een van de verrassende gerechten bij Eetcafé Hortus. Foto: Eetcafé Hortus

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld