Ondersteunend coördinator Jolanda Hogenkamp voor de ingang van de Eekschuur, een plek waar SchuldHulpMaatje geregeld samenkomt. Foto: Meike Wesselink
Ondersteunend coördinator Jolanda Hogenkamp voor de ingang van de Eekschuur, een plek waar SchuldHulpMaatje geregeld samenkomt. Foto: Meike Wesselink

SchuldHulpMaatje zoekt maatjes

Economie

ZUTPHEN - Steeds meer mensen zoeken hulp bij het regelen van hun financiën. Het Hollandse systeem met belastingen, toeslagen, verzekeringen en aftrekposten is dan ook allesbehalve eenvoudig. SchuldHulpMaatje Zutphen helpt inwoners bij het inzichtelijk maken van hun financiële wirwar. Vanwege het groeiend aantal aanvragen, is de organisatie op zoek naar nieuwe maatjes.

Door Meike Wesselink

Een financieel expert hoef je niet te zijn maar een beetje begrijpen hoe het in Nederland werkt is wel een pre. “We zijn echt op zoek naar mensenmensen die het leuk vinden om anderen te helpen”, legt ondersteunend coördinator Jolanda Hogenkamp uit. Zelf werkte Jolanda jarenlang in het buitenland voor de NAVO en gaf ze taallessen via het COA. “Met de nieuwe inburgeringswet ondersteunen we de gemeente dit jaar met het begeleiden van statushouders. Het is de bedoeling dat de nieuwe Nederlanders worden ontzorgd. Gemeente Zutphen betaalt in eerste instantie de vaste lasten van statushouders en wij zorgen voor educatie en ondersteuning. We willen dat het liefst zo modulair mogelijk aanpakken om zoveel mogelijk verschillende doelgroepen te kunnen ondersteunen.”

SchuldHulpMaatje is een gemakkelijk aanspreekpunt. Niet alleen voor statushouders, iedereen die vragen heeft over financiën kan bij SchuldHulpMaatje terecht. Jolanda: “We zijn redelijk op de hoogte van de ins en outs en kunnen daarom goed ondersteunen. We hebben nauw contact met Gemeente Zutphen en zijn bijvoorbeeld ook op de hoogte van de energietoeslag waarover eind deze maand meer bekend wordt. Ook kleine ondernemers die zich sinds kort kunnen melden bij de gemeente kunnen we helpen met schuldhulpverlening en niet te vergeten jongeren die door de torenhoge huizenprijzen nu ook sneller in de problemen komen.”

De term SchuldHulpMaatje is wellicht wat ongelukkig gevonden want het suggereert dat mensen al behoorlijk in de problemen zitten, willen ze zich kunnen wenden tot de organisatie. Dat is niet het geval. Ook met kleine problemen of eenvoudige vragen kun je bij SchuldHulpMaatje terecht. Door nieuwe Nederlanders tijdig door het complexe financiële systeem te begeleiden, wordt juist voorkomen dat statushouders in de problemen geraken. SchuldHulpMaatje werkt dus preventief. “Ook op scholen geven we educatie. We hebben juist met het Kompaan een project afgerond over geld met leerlingen uit het tweede jaar. Deze leerlingen gaan we verder begeleiden in leerjaar drie. Zo zit er ook een continuïteit in het leren omgaan met geld. Er is ontzettend veel leuk lesmateriaal over geld. We kunnen scholen daarbij heel aardig ondersteunen.” 

Volgend jaar bestaat SchuldHulpMaatje tien jaar. Gidy Ritzerveld bracht het landelijke concept naar Zutphen. De organisatie beschikt inmiddels over 35 maatjes maar wil dus graag uitbreiden. “We hebben een nieuwe website en Instagram-pagina en zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om de content bij te houden. Ook daar kunnen we dus nog wat ondersteuning in gebruiken. Daarnaast starten we met een Whatsapp-account waar mensen eenvoudig online hun vragen kunnen stellen.”Mensen staan meestal niet vooraan als ze in de problemen komen. Met deze service hopen we daarom de drempel enigszins te verlagen.”


schuldhulpmaatje zutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld