Uit vrees dat handhavers van de gemeente het meteen stilleggen, past Musea Zutphen haar voor zaterdag geplande anti-lockdownactie ‘Museum Gym’ aan. In plaats van zelf mee te doen kunnen sympathisanten nu hun knuffelbeest brengen. Foto: Musea Zutphen
Uit vrees dat handhavers van de gemeente het meteen stilleggen, past Musea Zutphen haar voor zaterdag geplande anti-lockdownactie ‘Museum Gym’ aan. In plaats van zelf mee te doen kunnen sympathisanten nu hun knuffelbeest brengen. Foto: Musea Zutphen

Update: ‘Museum Gym’ bij Musea Zutphen alleen toegankelijk voor knuffelbeesten

Economie

ZUTPHEN - Uit vrees dat handhavers van de gemeente het meteen stilleggen, past Musea Zutphen haar voor zaterdag geplande anti-lockdownactie ‘Museum Gym’ aan. Aanvankelijk was het de bedoeling dat sympathisanten onder deskundige begeleiding in het museum aan ’s-Gravenhof 4 bewegingslessen konden volgen. Nu is besloten hieraan tussen 11.00 en 17.00 uur alleen knuffelbeesten mee te laten doen, omdat de gemeente heeft laten weten dat zij de openstelling van een museum niet toestaat.

Door Rudi Hofman

“De landelijke regels zijn duidelijk: musea mogen niet open. Wij handhaven hierop. Dit is ook zo afgesproken in onze Veiligheidsregio en we hebben Musea Zutphen hierover geïnformeerd”, zegt een gemeentewoordvoerder desgevraagd in een toelichting op het verbod. Vorige week kregen kunsthuis Dat Bolwerck, Filmhuis Luxor en servicebioscoop Cinemajestic Zutphen evenmin toestemming om publiek toe te laten in het kader van een protestactie.

‘Museum Gym: Hoge luchten, diepe ademhaling’ is een landelijke actie vanuit de cultuursector bedoeld om aandacht te vragen voor de benarde positie van culturele organisaties die nog steeds gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen. De gemeente Zutphen heeft volgens Tiana Wilhelm, directeur van de Musea Zutphen, benadrukt begrip te hebben voor de musea, maar toch te zullen handhaven. Om deze reden is de Museum Gym morgen alleen toegankelijk oor knuffelbeesten.

‘Absurd’
Wilhelm: “De cultuursector wordt gekenmerkt door creativiteit en flexibiliteit. Die creativiteit steken we liever in mooie producties of tentoonstellingen voor het publiek, dan in ludieke acties om de politiek een signaal te geven. Wij willen open! Het is toch absurd dat je wel geestverruimende middelen mag kopen, de coffeeshops zijn open, maar je geest niet mag verruimen door kunst en cultuur?”

De lobby om politiek Den Haag te overtuigen dat de cultuursector veilig open kan en moet is volop gaande. “Tot die tijd zijn we genoodzaakt om digitaal te laten zien wat we in huis hebben en ook daar worden we steeds inventiever in, maar het haalt het niet bij de ontvangst en beleving van een echt museumbezoek”, aldus de directeur.

Veel animo
De Musea Zutphen hebben de afgelopen dagen gemerkt dat er veel animo is voor de zaterdag Museum Gym, omdat Zutphense kunst- en cultuurliefhebbers zich achter de acties van de cultuursector scharen. In plaats van zelf mee te doen kunnen sympathisanten nu hun knuffelbeest brengen. Die krijgen dan onder deskundige begeleiding bewegingsles in de fraai gedecoreerde ruimtes. 

Hiervan worden foto’s gemaakt tenzij de knuffel dat liever niet heeft. “We leggen er gewoon nog een schepje bovenop en maken de actie nog ludieker”, zegt Wilhelm. Iedereen die zijn of haar knuffelbeest komt brengen - sportkleding niet verplicht - krijgt 10 procent korting op de museumwinkel. De Museumwinkel is open van 11.00 tot 17.00uur. 

Ben je niet in staat om morgen met je knuffel naar het museum te komen, deel dan je foto van de knuffel met mondkapje op Facebook en/of Insta met de tags #MuseumGym #OpenCultuur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld