Paul van der Kuip en Henk Radstaake, de nieuwe coördinatoren van de monumentengidsen van het Gilde Zutphen, verheugen zich erop dat deze zomer de Bourgonjetoren opengaat. Wie komt hun team versterken? Foto: Erfgoedcentrum Zutphen
Paul van der Kuip en Henk Radstaake, de nieuwe coördinatoren van de monumentengidsen van het Gilde Zutphen, verheugen zich erop dat deze zomer de Bourgonjetoren opengaat. Wie komt hun team versterken? Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Gilde zoekt meer vrijwilligers voor meer monumenten

Cultuur

ZUTPHEN - Toeristen en inwoners kunnen steeds meer monumenten in Zutphen bezoeken. Zo’n zeventig vrijwilligers van het Gilde Zutphen zorgen er, in opdracht van het Erfgoedcentrum Zutphen, voor dat de Burgerzaal, de Wijnhuistoren, de Sint-Jan en – sinds vorig jaar – de Berkelruïne, geregeld open zijn. En dit jaar komt daar een monument bij: in de zomer opent bezoekerscentrum De Hanzeaat in de Bourgonjetoren. De monumentengidsen van het Gilde Zutphen kunnen daarom versterking gebruiken.

De Bourgonjetoren is vanaf juli vier middagen in de week open; op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gidsen draaien hier altijd in duo’s ‘diensten’ van vier uur. Daarin ontvangen ze de bezoekers. Sommigen willen zelfstandig rondkijken, anderen horen graag de verhalen van de gids over het monument, de geschiedenis en wat er is gebeurd in het gebouw. Om goed beslagen ten ijs te kunnen komen, lopen de gidsen mee met ervaren collega’s en krijgen ze voldoende informatie.

Jong en oud is welkom
Iedereen die het leuk vindt om zich in de geschiedenis van Zutphen te verdiepen, die kennis te delen met andere mensen, contacten op wil doen én een zinvolle activiteit zoekt, is van harte welkom. Een voorwaarde is wel dat je fit genoeg bent om nog trap te lopen.

Veel van de vrijwilligers zijn gids geworden toen ze met pensioen gingen. “Als je van fulltime werken naar nul uren gaat, moet je wel wat om handen hebben”, weet Henk Radstaake, een van de coördinatoren, uit ervaring. “Maar jonge mensen zijn ook van harte welkom. Zeker in de Bourgonjetoren is dat leuk, omdat het programma daarin juist gericht is op jeugd. Je kunt al bij ons aan de slag voor één middag in de maand.” En je krijgt er ook veel voor terug. Paul van der Kuip, de andere helft van het coördinatorenduo, somt op: “Leuke contacten, je gaat je meer verdiepen in de stad, je krijgt een lidmaatschap van de Historische Vereniging Zutphen (met tijdschrift Zutphen), tijdschrift Zutphense Pracht, en je kunt met korting de cursus Zutphenkunde volgen, we maken uitstapjes en het is ook een stukje persoonlijke ontwikkeling.”

Aanmelden kan bij monumentengids@gmail.com.

De monumenten gaan weer open
Na de Pasen gaat de zomeropenstelling voor de monumenten in. De Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn dan niet alleen op zaterdag- en zondagmiddag open maar ook weer op donderdag- en vrijdagmiddag. De Sint-Jan is met ingang van zaterdag 6 april elke zaterdag open en de Berkelruïne op de laatste zondag van de maand, tegelijk met de koopzondag; de eerste keer is op zondag 28 april. De openingstijden voor alle monumenten zijn van 13.00 tot 17.00 uur. Alle monumenten zijn gratis toegankelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant