Toine Moerbeek naast het schilderij ‘Dame voor het uitzicht’. Foto: PR
Toine Moerbeek naast het schilderij ‘Dame voor het uitzicht’. Foto: PR

Tentoonstelling Toine Moerbeek in Museum Henriette Polak nadert einde

Cultuur

ZUTPHEN - De veelgeprezen tentoonstelling ‘Tussenwereld’ in Museum Henriette Polak nadert het einde is nog te zien tot en met 25 februari. Deze tentoonstelling, die het werk van kunstenaar Toine Moerbeek belicht, is een unieke kans om zijn intrigerende creaties te ervaren.

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is het schilderij ‘Dame voor het uitzicht’ (1995), een waardevolle schenking van Toine Moerbeek aan het museum. Dit meesterwerk, dat een dromerige dame voorstelt in een serene setting, is doordrenkt met symboliek en surrealisme. In ‘Dame voor het uitzicht’ gebruikt hij een pop van papier-maché als model: ‘Dit is wat ik altijd doe, dit is dubbelzinnig: er is een onwerkelijk element en een werkelijk element, ze moeten bij elkaar komen’. De Dame (zo heet de pop), gemaakt door kunstenaar in 1980, is ook te zien in de tentoonstelling ‘Tussenwereld’.

‘Dame voor het uitzicht’ is het eerste werk van Toine Moerbeek in de collectie van Museum Henriette Polak: “Dit schilderij schonk ik als dank voor de uitnodiging om te exposeren”, zegt kunstenaar. Het museum is erg blij met deze verrassing, het schilderij is een waardevolle toevoeging aan de collectie, waarin tot nu toe werk van Moerbeek ontbrak.

Naast ‘Dame voor het uitzicht’ kunnen bezoekers genieten van een scala aan andere kunstwerken van Moerbeek, elk met hun eigen betekenis en visuele impact. De tentoonstelling biedt ook een gratis brochure met extra informatie over de werken van de kunstenaar, evenals een film waarin Moerbeek zijn creatieve proces en inspiratiebronnen bespreekt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant