Piet Gerbrandy. Foto: Anneke Dekker
Piet Gerbrandy. Foto: Anneke Dekker

Dichtbundel Piet Gerbrandy wint Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024

Cultuur

ZUTPHEN - De Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024 is toegekend aan de dichtbundel Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel (Atlas Contact, 2023) van Piet Gerbrandy. De dichter zal de prijs op 9 maart 2024 in ontvangst nemen in Zutphen.

De Ida Gerhardt Poëzieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel verschenen in de afgelopen twee jaar, wordt nu voor de dertiende keer uitgereikt. De deskundige jury, bestaande uit de dichters Sasja Janssen en Tsead Bruinja, koos Piet Gerbrandy’s Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel als winnaar uit een shortlist van zes genomineerde dichtbundels. In totaal beoordeelde de jury 190 ingezonden bundels, verschenen tussen 1 november 2021 en 1 november 2023.

‘Met deze variant op het aloude leerdicht onderzoekt Piet Gerbrandy in verzen en prozagedichten de (on)kenbaarheid van het zelf en het raadsel van het lichaam ten opzichte van de ziel. Of het nu gaat om de liefde, de vergankelijkheid van het lichaam, de stand van de natuur of de evolutie, dit werk poogt het hele zijn te omvatten. Gerbrandy toont zich opnieuw een groot beschouwer, die in stuwende taal laat zien dat de mens in al zijn vergankelijkheid een wonderlijk wezen is.’ – achterplattekst Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel

Piet Gerbrandy (1958) is dichter, essayist, classicus en poëziecriticus. Voor zijn werk ontving hij onder meer de Herman Gorterprijs, de Frans Kellendonk-prijs en de Jan Campert-prijs. In 2015 werden zijn gedichten tot dan toe verzameld in Voegwoorden. Gerbrandy doceert Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakt deel uit van de redactie van De Gids. Gerbrandy woont in Winterswijk. Hij is een kleinzoon van de voormalige minister-president Pieter Sjoerds Gerbrandy.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt op zaterdag 9 maart plaats in de Librijezaal van het Broederenklooster in Zutphen. Dan ontvangt Piet Gerbrandy uit handen van de wethouder cultuur van Zutphen, Sjoerd Wannet, een bedrag van 1.000  euro en een bronzen beeltenis van Ida Gerhardt, gemaakt door Herma Schellingerhoudt.

Ida Gerhardt en Zutphen
Dichteres Ida Gerhardt (1905-1997) woonde van 1967 tot 1997 in Eefde en Warnsveld. In 1998 is haar literaire nalatenschap overgedragen aan het Stadsarchief van Zutphen. Ter gelegenheid daarvan heeft de gemeenteraad van Zutphen besloten tot het instellen van een tweejaarlijkse poëzieprijs, vernoemd naar de dichteres. Vorige prijswinnaars waren: Kees ’t Hart (2000), Anneke Brassinga (2002), Lloyd Haft (2004), Astrid Lampe (2006), Nachoem M. Wijnberg (2008), Alfred Schaffer (2010), Henk van der Waal (2012), Pieter Boskma (2014), Peter Verhelst (2016), Menno Wigman (2018, postuum), Marieke Lucas Rijneveld (2020) en Anne Vegter (2022). Gemeente Zutphen heeft de organisatie van de Ida Gerhardt Poëzieprijs in handen gegeven aan de stichting Zutphen Literair.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant