De dans van Natasja is net als films noirs uit de jaren en 40 en 50, opgenomen in zwart-wit. Foto: Filmdepot

De dans van Natasja is net als films noirs uit de jaren en 40 en 50, opgenomen in zwart-wit. Foto: Filmdepot

Filmdepot

Jos Stelling bij voorpremière De dans van Natasja in Luxor

Cultuur

ZUTPHEN - In De dans van Natasja, de nieuwe film van regisseur Jos Stelling, raken de levens van de vreemde Daantje en de verbitterde ex-ballerina Natasja met elkaar vervlochten. Bij de voorpremière op vrijdag 8 december in Luxor is de regisseur aanwezig voor een nagesprek.

De dans van Natasja gaat over afscheid, eenzaamheid, vriendschap en de onmogelijke liefde tussen twee tegengestelde karakter met verschillende achtergronden: de wereldvreemde Daantje en de door het leven getekende, oudere Natasja. Een melancholische en ironische tragikomedie zoals alleen de Nederlandse regisseur Jos Stelling het kan vertellen, geschoten in zwart-wit.

Verhaal
Daantje is een wonderlijk, eenzaam ventje met contactstoornis, dat nauwelijks spreekt of naar buiten wil. Zijn moeder troost hem door over een meisje te vertellen dat op hem wacht en mooi kan dansen. Jaren later, nadat vader en moeder bij een ongeluk zijn omgekomen, is Daantje dakloos en ontmoet hij de oudere levenswijze ex-ballerina Natasja. Natasja heeft het wel gehad met mannen en moet aanvankelijk niets van de vreemde Daantje hebben. Maar het noodlot en hun eenzaamheid lijken hen tot elkaar te veroordelen. Wanneer Natasja besluit terug te keren naar de plek van haar jeugd, de datsja van haar oma, ver weg van de bewoonde wereld, gaat Daantje met haar mee. Samen ondernemen ze de lange fysieke en spirituele tocht naar de plek van haar jeugd, naar de plek waar ze ooit gelukkig was. Onderweg raken ze al hun bezittingen kwijt en uiteindelijk ook de weg.

Laatste film
Met De dans van Natasja neemt de 78-jarige Stelling afscheid van het filmmaken. Twee jaar na zijn succesvolle film Het meisje en de dood (2012) had hij het scenario al klaar. Door zijn drukke werkzaamheden als exploitant van drie Utrechtse filmtheaters kwam hij pas acht jaar later aan de uitvoering toe. Zomer 2021 vonden de opnames plaats in Duitsland en Tegelen met als cast Willem Voogd, Anastasia Weimar, Hadewych Minis, Gène Bervoets, Bram Reurink, Jan Bijvoet, Michiel Romeyn en Loek Peters.

De filmbeleefde zijn première in september op het Nederlands Film Festival en is vanaf 11 februari officieel in de bioscoop te zien. Bij de speciale vertoning op vrijdag 18 december in Luxor is regisseur Jos Stelling is aanwezig voor een nagesprek. Aanvang 20.00 uur. Toegang 10 euro. Ticketverkoop via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld