Werk van etser Hans Schuppers: ‘le Nouveau Monde’. Eigen foto
Werk van etser Hans Schuppers: ‘le Nouveau Monde’. Eigen foto

Hans Schuppers ‘etsen van en andere wereld’

Cultuur

WARNSVELD - De vierde kwartaalexpositie van ‘Kunst in den Bouw’ wordt verzorgd door de etser Hans Schuppers. Zijn werk is van 3 oktober tot 31 december dagelijks te zien in Woon-zorgcentrum Den Bouw aan het Abersonplein 9 in Warnsveld.

Hans werd in 1945 in Zutphen geboren en heeft lange tijd in Warnsveld gewoond. Na allerlei omzwervingen is hij nu weer in Warnsveld terug. Zijn opleiding is zeer breed. Begonnen op de kunstacademie van Den Bosch in de richting van kerkelijke en monumentale kunst, won hij de aan de Jacob Marisprijs verbonden materiaalprijs voor grafiek. Hij ontwikkelde zich verder in de grafiek. Eerst op de zomeracademie ‘Academie des Sehens’ in Dresden en toen voluit op de Kunsthochschule in Kiel.

In het werk dat nu te zien is in Den Bouw is dat verleden duidelijk herkenbaar. Bijbelse thema’s komen aan de orde in zijn zeer ragfijn etswerk. De Aardsengel Gabriël en de Hof van Eden maar ook ‘le Nouveau Monde’ geïnspireerd op Dvoraks nieuwe wereld symfonie. Allemaal met fijnzinnig geëtste technische constructies en figuurtjes contra robuuste abstracte, organisch aandoende vormen. Die scheppen een andere wereld.Die technisch aandoende constructies zullen hun oorsprong hebben in een andere fase in zijn leven. Naast zijn docentschap op de vrije academie in Den Haag ontwierp Hans ook lichtarmaturen en later hield hij zich bezig met binnenhuisarchitectuur en restauratiearchitectuur. Het zijn vaak grote etsen waar hij voor het afdrukken hulp krijgt van Zutphens etser Wim van de Meij. Maar dan volgt er een volgende fase. Met aquarel wordt er kleur aangebracht waardoor de serie etsen wordt getransformeerd tot diverse autonome kunstwerken. Boeiend om te zien, ook omdat er heel veel aan is te zien, er gebeurt van alles.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld