L’avventura van regisseur Antonioni is een van de films die kunstenaar Jan Worst inspireert. Foto: PR Luxor

L’avventura van regisseur Antonioni is een van de films die kunstenaar Jan Worst inspireert. Foto: PR Luxor

Filmvertoning L’avventura bij tentoonstelling over kunstenaar Hans Worst

Cultuur

ZUTPHEN/GORSSEL - Zondag 1 oktober vertoont Luxor in samenwerking met Museum MORE de filmklassieker L’avventura (Het avontuur) van Michelangelo Antonioni. De film is een speciaal programma bij de tentoonstelling A Curious Universe over de Nederlandse schilder Jan Worst, die momenteel in Museum MORE is te zien. Aanvang 13.30 uur met inleiding en nagesprek.

Museum MORE in Gorssel presenteert tot en met 29 oktober de tentoonstelling A Curious Universe met daarin 45 werken van de internationaal gerenommeerde Nederlandse schilder Jan Worst die deze zomer 70 jaar werd. Zijn schilderijen die net filmstills lijken, tonen een wereld van rijkdom, luxe, privilege en fysieke schoonheid met een voyeuristische ondertoon die zich lijkt af te spelen in barokke paleizen en Engelse landhuizen. 

Inspiratiebron
De Italiaanse en Franse cinema uit de jaren 60 zijn voor Worst een belangrijke inspiratiebron. Een van zijn favorieten is de trilogie L’avventura (1960), La notte (1961) en L’eclisse (1962) van de Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni. In deze filmcyclus draait het om de esthetiek van zowel de personages, de settings, als van het beeld an sich. ‘Elke centimeter van het beeld telt’ is een uitspraak van Antonioni die ook op het werk van Worst van toepassing is. Waar het verhaal nou precies over gaat, blijft – net als bij Worst – een mysterie. Het is uiteindelijk aan de kijker om zelf een verhaal te verzinnen bij het beeld.

Baanbrekend
Speciaal vanwege de tentoonstelling vertoont Museum MORE in samenwerking met Luxor L’avventura, de eerste film in Antonioni’s cyclus. Hierin vaart een groepje jonge, rijke Italianen op een jacht naar een verlaten vulkaaneiland. Wanneer ze weer willen terugkeren, ontdekken ze dat een van hen vermist wordt. Een mysterieuze speurtocht volgt. Deze film uit 1960 wordt beschouwd als baanbrekend in de geschiedenis van de cinema. Met onder meer: Gabriele Ferzetti, Monica Vitti en Lea Massari.

Inleiding en nagesprek
De film wordt ingeleid door Thijs Havens, programmeur bij Eye Amsterdam. Tevens is een nagesprek met conservator van Museum MORE, Sito Rozema. Hij vertelt over de invloed van Franse en Italiaanse cinema op Worst en zijn kunst. Tickets zijn voor 12,50 euro verkrijgbaar via Luxor.


luxorzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld