Kinderworkshop ‘Dansje met Adel Hanzje’. Foto: PR

Kinderworkshop ‘Dansje met Adel Hanzje’. Foto: PR

Inspirerende activiteiten in Musea Zutphen

Cultuur

ZUTPHEN – In oktober nodigen Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak iedereen uit voor creatieve workshops, lezingen en activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis, de tentoonstelling I’M A BIRD NOW, het Hanzejaar en de allereerste editie van Museumnacht Zutphen. 

Maand van de Geschiedenis
Tijdens de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland, organiseert Stedelijk Museum Zutphen in samenwerking met Erfgoedcentrum Zutphen drie inspirerende activiteiten: een Kwadrantcollege, een Meet & Greet met de maquettebouwer en een kinderworkshop ‘Dansje met Adel Hanzje’. Op 1 oktober in het auditorium vertelt archeoloog Bert Fermin over het middeleeuwse kwadrant dat in Zutphen is gevonden en wordt gezien als het oudste horloge van Europa. Dit unieke instrument uit de Hanzetijd is een van de topstukken, die nu te zien is op de tentoonstelling ‘De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middeleeuwen’. Op 22 oktober vertelt de maquettebouwer Contant Willems over de Maquette van Zutphen in 1485 en is er alle ruimte voor vragen. De workshop ‘Dansje met Adel Hanzje’ op 15 oktober is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 4-12 jaar. In de zalen van het stadspaleis Hof van Heeckeren, waar het museum gevestigd is, luisteren ze naar de verhalen uit een groot adellijk prentenboek en vouwen ze samen een waaier. Tot slot dansen de kinderen een zwierig dansje.

Tekenworkshop ‘Een fantasiedier’
Zutphense kunstenares Edith Meijering wiens kleurrijke en zachte, maar ook donkere en spannende werken tot en met 8 oktober te zien zijn op de tentoonstelling ‘I’M A BIRD NOW’, maakte ook fantasiedieren. Deelnemers aan de tekenworkshop ‘Een fantasiedier’ op 4 oktober bekijken de werken van Edith Meijering waarna ze met waterverf en kleurpotlood hun eigen fantasiedier creëren.

Lezing over het Nijmeegs Schippers Antependium
Op 5 oktober in het auditorium geeft Hubert Hendriks een lezing over het Nijmeegs Schippers Antependium, het wereldberoemde altaarkleed van het Schippersgilde. Hoe werd dit indrukwekkende doek uit de 15e eeuw gemaakt, met welke borduurtechniek? Wat betekenen de afgebeelde figuren en versieringen? Tijdens de lezing geeft de spreker antwoorden op deze en andere vragen over het Antependium. In de pauze is er gelegenheid om dit meesterwerk te bekijken in de tentoonstelling ‘De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middeleeuwen’.

Museumnacht in Stedelijk Museum Zutphen
Tijdens de Museumnacht op 14 oktober lanceert Stedelijk Museum Zutphen een Hanze Quest: een interactieve beleving in het museum waarin Augmented Reality en geschiedenis samenkomen in een spel om samen met vrienden of familie te spelen. Kunstenaar Angela Vissers (1980, Nijmegen) projecteert bewegende schaduwinstallaties op de gevel van Stedelijk Museum Zutphen. Die avond is er nog meer te beleven in het museum: van dans en speedtour-verhalen tot koorzang. Stedelijk Museum Zutphen is van 19.00 tot 24.00 uur toegankelijk met het Museumnacht Passe-partout.

Wisseltentoonstellingen
Nog tot 8 oktober is de tentoonstelling ‘I’M A BIRD NOW – Edith Meijering’ te zien in Museum Henriette Polak. Een ode aan het leven en kunstenaarschap van Edith Meijering (1962-2022).
Vanaf 7 oktober toont Museum Henriette Polak een klein deel van de werken van Toine Moerbeek (1949) in de museumzaal De Etalage: spannende kunstwerken vol verwijzingen, fantasie en symboliek worden afgewisseld met ruimtelijke schilderijen waarin gespeeld wordt met perspectief en reliëf. In een tweeluik van tentoonstellingen in Zutphen en Deventer wordt van 21 oktober t/m 31 december een overzicht van het werk van Theo Beerendonk getoond, waarbij Museum Henriette Polak zich concentreert op de figuratieve periode en in Museum EICAS de nadruk ligt op het abstracte werk van deze veelzijdige kunstenaar. Tot en met 31 december is in Stedelijk Museum Zutphen de tentoonstelling ‘De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middeleeuwen’ te zien.

Kijk voor meer informatie over tentoonstellingen en activiteiten bij Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak op www.museazutphen.nl.

Tijdens de Museumnacht op 14 oktober is het Stedelijk Museum geopend van 19.00 tot 24.00 uur. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld