De Britse actrice Helen Mirren met gezichtsprothesen in de film Golda. Foto: Filmdepot

De Britse actrice Helen Mirren met gezichtsprothesen in de film Golda. Foto: Filmdepot

Filmdepot

Helen Mirren verandert in Israëls ‘Iron Lady’ in film Golda

Cultuur

ZUTPHEN - Golda is een psychologisch drama over Golda Meir, Israëls ‘Iron Lady’, tijdens de Jom Kippoer-oorlog van 1973. Hierin wordt de kijker als het ware in het belegerde hoofd van de Israëlische premier geplaatst. Vanaf donderdag 21 september te zien in Luxor.

Op Israëls heiligste dag Jom Kippoer lanceren Egypte, Syrië en Jordanië op 6 oktober 1973 een gezamenlijke aanval op het schiereiland Sinaï en de Golanvlakte. De tekst waarmee de film Golda begint stelt dat de aanval de hoogmoed van Israëlische leiders afstrafte. Na de gewonnen Zesdaagse Oorlog dachten ze dat de Arabische landen Israël niet meer durfden aan te vallen. Waarschuwingen van de inlichtingendiensten dat een offensief eraan zat te komen, hadden ze in de wind geslagen, zodat Israël compleet verrast werd door de oorlog.

Hoogspanning
Golda volgt de kettingrokende premier tijdens de ruim twee weken durende oorlog, die onder hoogspanning staat: behalve dat ze het dreigende gevaar moet zien af te wenden, is bij haar bovendien keelkanker geconstateerd. We zien haar voornamelijk in een benauwd vergaderzaaltje met generaals, leiders van inlichtingendiensten en minister van Defensie Moshe Dayan.

De paniek is groot in de eerste oorlogsdagen en Meir wordt overstelpt met tegenstrijdige adviezen. Dayan oppert zelfs de inzet van kernwapens. Golda kweekt begrip voor Meirs weinig benijdenswaardige positie. Wanhopig belt ze de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger uit bed voor militaire steun. Als het Israëlische leger het tij weet te keren, wil ze van geen wapenstilstand weten.

Gezichtsprothesen
Golda is geregisseerd door de Israëlische regisseur Guy Nattiv, die eerder een Oscar won voor zijn short film Skin uit 2019. Het bescheiden budget van deze film, die zich vooral in kantoren en bunkers afspeelt, valt misschien iets te veel op, maar de door gezichtsprothesen onherkenbare Britse actrice Helen Mirren is fantastisch als de eigenzinnige Meir. Het camerawerk is van Nederlander Jasper Wolf.

Kijk voor vertoningen en tickets op www.luxorzutphen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld