De Nationale Archeologiedag op 17 juni in Stedelijk Museum Zutphen, met een programma voor jong en oud. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

De Nationale Archeologiedag op 17 juni in Stedelijk Museum Zutphen, met een programma voor jong en oud. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Kijk achter de schermen bij de archeologen in Zutphen

Cultuur

ZUTPHEN - Altijd al eens willen weten wat een archeoloog doet? Kom dan tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17 juni naar het Stedelijk Museum Zutphen (’s Gravenhof 4). Het Stedelijk Museum en het Team Archeologie - beide partner in het Erfgoedcentrum Zutphen – bieden jong en oud een gevarieerd archeologisch programma.  

Bezoekers lopen de kans een figuur uit de Hanzetijd tegen het lijf te lopen. Tussen 11.00 en 16.00 uur staat de mobiele ArcheoHotspot bij het museum, waar van alles valt te ontdekken. Kinderen kunnen de speurtocht ‘Kruip in de huid van de archeoloog’ doen door het Stedelijk Museum, er zijn bijzondere archeologische vondsten te bekijken en iedereen kan zelf zien wat er allemaal achter de schermen bij de afdeling archeologie gebeurt.

Tussen Bodemschat en Schroot
De Nederlandse bodem zit vol bijzondere bodemschatten. Iedereen die zelf wel eens iets heeft gevonden waarvan het niet zeker is wat het is en benieuwd is naar de herkomst, kan die vondst aan de archeologen laten zien. In ‘Tussen Bodemschat en Schroot’ vertellen zij de vinder alles over de vondst en iedereen mag ze het hemd van het lijf vragen.

Pijpenkoppen in Zutphen
Speciale aandacht is er dit jaar voor kleipijpen. Wie pijpenkoppen in zijn tuin of op een akker heeft gevonden en wil weten hoe oud dit archeologisch materiaal is en waar het vandaan komt, kan ze ook meenemen. De PKN ‘Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen’ houdt tijdens de Archeologiedag in Zutphen een determinatiemiddag. Iedereen kan gevonden pijpenkoppen of (complete) tabakspijpen en tabacologische voorwerpen uit een erfenis of van zolder laten onderzoeken. Meer weten over de tabakspijpen die in Zutphen zijn gemaakt? Om 12.00 en 15.00 uur geeft Team Archeologie een korte lezing over de Zutphense pijpenmakers en over producten die bij opgravingen aan het licht gekomen zijn.

Volg de vondst
Ga ook mee met de rondleiding langs de verschillende afdelingen van team archeologie: daar laat Team Archeologie zien wat er met vondsten gebeurt nadat die zijn opgegraven. Een team van vrijwilligers en archeologen zal alles vertellen over de verwerking van vondstmateriaal.

De Nationale Archeologiedag op 17 juni in Stedelijk Museum Zutphen, met een programma voor jong en oud. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld