Aquarel van het interieur van de Walburgiskerk. Foto: PR
Aquarel van het interieur van de Walburgiskerk. Foto: PR

Expositie aquarellen van kerkinterieurs in de Walburgiskerk

Cultuur

ZUTPHEN -  Van 20 mei tot en met 24 juni is de expositie ‘Aquarellen van kerkinterieurs’ van Henk Terwal te zien in de Walburgiskerk. 

Henk Terwal is een van de weinige kunstenaars in Nederland die een uitzonderlijk onderwerp in de hedendaagse beeldende kunst tot het zijne heeft gemaakt: het kerkinterieur. Hij schildert op een realistische manier, in een zacht palet sobere ruimtes die plaats bieden aan een kansel, een kerkbank, een koorafsluiting of een orgel. 

Een kerkinterieur van Henk Terwal is het eindresultaat van een intensief wordingsproces. Nadat de kunstenaar eerst de totale ruimte van het kerkgebouw in zich heeft opgenomen, kiest hij een standpunt. Deze gezichtshoek is het startpunt van het beeld. Het is een bepalend punt in het gebouw waar hij de totale sfeer van de kerk kan ‘vangen’. Ter plekke schetst, berekent en tekent hij het interieur. Thuis, in zijn atelier, worden deze schetsen en tekeningen uitvoerig geanalyseerd en gecorrigeerd. Fase voor fase wordt de architectuur ontrafeld en weer opgebouwd om uiteindelijk tot een exacte perspectivische weergave te komen. 

Henk Terwal zet met zijn karakteristieke kerkinterieurs de typisch Hollandse traditie der ‘perspectieven’ voort die ooit begon met het werk van P.J. Saenredam (1597-1665). Binnen deze lange traditie kiest Terwal zijn eigen richting. Deze geldt niet alleen zijn specifieke keuze voor de techniek van de aquarel maar ook zijn benadering van het onderwerp. De opvallende afwezigheid van menselijke figuren in zijn werk, benadrukt het pictorale van de ruimte. Dit geeft zijn werk een verstilde tijdloosheid. 

De expositie is te bezichtigen bij een entreekaart voor de Walburgiskerk. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit