Cover van het blad. Foto: PR
Cover van het blad. Foto: PR

Nieuwe Zutphense Pracht in teken van De Hanze

Cultuur

ZUTPHEN - Wat hebben de beroemde royaltyfotograaf Bernard Rübsamen, Harm Edens, Hanzekenner Prof. Dr. Hanno Brand en uurwerkrestaurateur Melchert Spaander met elkaar te maken? Ze staan allemaal in de nieuwste editie van Zutphense Pracht. Het erfgoedmagazine staat dit keer vrijwel geheel in het teken van de Hanze. De nieuwste editie ligt vanaf deze week in de boekhandels.

In 2023 viert Zutphen samen met zeven andere Hanzesteden de Hanze. Ook de nieuwe editie van Zutphense Pracht staat grotendeels in het teken van de Hanze. Expert Prof. Dr. Hanno Brand vertelt wat het nou eigenlijk is, die Hanze, we lopen met bouwhistoricus Jeroen Krijnen door de stad op zoek naar typische Hanzepanden en ook kijken we met stadsarcheoloog Michel Groothedde naar typische voorwerpen uit de Hanzetijd. 

In deze bijzondere editie laten ook extra veel bewoners de lezers meekijken in hun historische woonhuis. Zo nemen we onder meer een kijkje bij uurwerkrestaurateur Melchert Spaander die met zijn partner in De Munt uit 1354 woont, een pand gebouwd door een rijke Hanzekoopman. We kijken binnen bij de B&B van Frank Mossink uit de veertiende eeuw, het Regionaal Archief Zutphen aan de Spiegelstraat en vertellen wat er typisch ‘Hanze’ is aan het fotogenieke pand van café Old Dutch. 

Welke burgemeester liet het enorme huis van Aart en Arthur aan de Nieuwstad bouwen? Was het oude stadhuis in Zutphen de aanleiding voor de unieke carrière van royaltyfotograaf Bernard Rübsamen? Wat vindt Harm Edens eigenlijk van eetfeestjes in monumenten? En hoe komen die volstrekt unieke telmerken terecht in een kapconstructie uit 1332? Je leest het allemaal in de nieuwe Zutphense Pracht.

Zutphense Pracht nummer 23 is verkrijgbaar in alle boekhandels in Zutphen, bij Primera XL in Brummen en The Read Shop in Warnsveld voor 7,95 euro. Ook is het verkrijgbaar bij Musea Zutphen en de Walburgiskerk. Een jaarabonnement kost 14,95 euro en is af te sluiten via de website.


www.zutphensepracht.nl

Melchert Spaander woont in De Munt uit 1354. Foto: Emy Vesseur
Was het oude stadhuis in Zutphen de aanleiding voor de unieke carrière van royaltyfotograaf Bernard Rübsamen? Foto: Emy Vesseur

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld