Rebecca Solcer (links) en Danielle Nienkemper. “In twee weken hebben we dit neergezet.” Foto: Sander Grootendorst
Rebecca Solcer (links) en Danielle Nienkemper. “In twee weken hebben we dit neergezet.” Foto: Sander Grootendorst

Tijdelijke galerie ‘vol prachtige energie’

Cultuur

ZUTPHEN - Uit de grote animo van kunstenaars en kunstliefhebbers voor de tijdelijke Galerij Pop-Your-hArt-Up aan de Turfstraat blijkt de noodzaak van een dergelijk initiatief in het centrum van Zutphen.

Door Sander Grootendorst

Dat is de stellige overtuiging van Rebecca Solcer en Danielle Nienkemper, die de galerie gezamenlijk inrichtten. Wethouder Eva Boswinkel, die vrijdagmiddag een openingswoordje sprak, wees op het belang van de kunstzinnige verbinding die Solcer en Nienkemper in korte tijd tot stand hebben gebracht. “Heel Zutphen heeft het erover: heb je het al gezien, in het pand waar die kapper zat?”

“Even snel uit mijn hoofd: van zestien kunstenaars is hier werk aanwezig. Allemaal uit Zutphen”, zegt Nienkemper, zelf kunstenaar met een atelier even verderop aan de Spiegelstraat. “Volgende maand gaan we wisselen. We hebben zelfs al een reservelijst. Kunstenaars komen spontaan binnenlopen om te vragen of er plek is.” Elke ruimte kent uiteraard zijn grenzen, maar in dit geval is de factor tijd allesbepalend: op 1 december wordt de galerie alweer opgeheven en vestigt zich hier kledingwinkel Miramé.

Het is bij de opening volle bak en er hangt een gezellige, vrolijke sfeer. De kunstenaars hebben vrienden en familie meegenomen én er zijn zomaar-geïnteresseerden naar de Turfstraat gekomen. “Stilletjes zijn we vorige week al opengegaan, maar we wilden er voor de deelnemende kunstenaars toch een officieel tintje aan geven”, zegt Nienkemper. Ook om nut en noodzaak van een galerie als deze te benadrukken. “Goed dat het door zoveel mogelijk mensen gezien wordt.”

Pop-Your-hArt-Up haalt kunst en kunstenaar uit zijn/haar anonimiteit. Nienkemper: “Kunstenaars hebben weinig gelegenheid om hun werk in het openbaar te tonen. We willen een laagdrempelige sfeer creëren.” Overigens zijn ook gerenommeerde kunstenaars als etser Wim van der Meij en zijn vrouw, schilder Irmgard Lamers, van de partij. “We zijn als het ware een deurtje opgeschoven”, zegt Van der Meij. Begin dit jaar hadden ze een atelier in het tijdelijk leegstaande pand ernaast. Van leegstaand pand naar leegstaand pand, misschien wordt dat ook de route van Pop-Your-hArt-Up. Nienkemper: “Veel mensen vinden het jammer dat we hier maar zo kort kunnen blijven. Maar voor iets waarvoor zoveel animo is, komt vast weer een nieuwe plek vrij, daar zijn we zeker van.” 

De korte lijntjes in Zutphen kunnen daarbij van pas komen. Nienkemper en mede-kunstenaar/ organisator Solcer ontmoetten elkaar omdat hun kinderen bij elkaar in de klas zaten. Het pand aan de Turfstraat is eigendom van Ton Westerik, de vader van Rebecca’s dochter. “Hij kwam met het idee om ‘iets kunstzinnigs’ te gaan doen in de periode totdat de nieuwe huurder haar intrek neemt.” Geweldig idee, dat wel razendsnel moest worden uitgevoerd. “In twee weken hebben we dit neergezet.”

Het was aanpoten, maar het ging tegelijkertijd heel gestroomlijnd, zegt Nienkemper. “Ook omdat het zo’n fantastisch plek is, een A-locatie in de binnenstad. Met die mooie, grote ramen. Je loopt gemakkelijk naar binnen en dat gebeurt dan ook volop.”

Solcer: “Zonder de prachtige energie van alle deelnemers was het nooit gelukt.” Die energie is voelbaar tijdens de openingsbijeenkomst. “Het stroomt.”

Pop-Your-hArt-Up is op woensdag tot en met zaterdag open van 12.00 tot 17.00 uur. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant