Een still uit de film Shoes.

Een still uit de film Shoes.

Luxor vertoont indrukwekkende vrouwenfilm

Cultuur

ZUTPHEN - Vrijdag 7 oktober presenteren Luxor en de Stichting Henrick Baderorgel een bijzonder filmconcert in de Walburgiskerk. Op het programma staat het klassieke, door Eye gerestaureerde meesterwerk Shoes uit 1916. De film wordt ingeleid door NRC-redacteur Joyce Roodnat en live op het Baderorgel begeleid door de Rotterdamse stadsorganist Geert Bierling.

Het melodrama Shoes van Loïs Weber volgt een winkelmeisje dat zó arm is, dat ze geen schoenen kan kopen en zo in de verleiding komt om zich te prostitueren. Loïs Weber (1879-1939), ‘the leading female director-screenwriter in early Hollywood’, was de meest succesvolle vrouwelijke filmmaker van haar tijd en van grote invloed op de stille cinema. Ze regisseerde en schreef veel baanbrekende films – drama’s waarin sociale en politieke kritieken werden gecombineerd met persoonlijke verhaallijnen.

Feminisme
Lois Weber baseerde het scenario van Shoes op een kortverhaal geschreven door de Amerikaanse suffragist Stella Wynne Herron. Dat verhaal was op zijn beurt gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een arme jonge vrouw uit een non-fictieboek over prostitutie uit 1912 van Jane Addams. In feite citeert Herron voor het motto van haar korte verhaal rechtstreeks uit Addams’ werk: ‘Toen de schoenen te versleten raakten om voor de derde keer verzoold te kunnen worden en ze maar 90 cent had voor een nieuw paar, gaf ze de strijd op; haar eigen minachtende uitdrukking om te vertellen dat ze zich had verkocht voor een nieuw paar schoenen.’

#MeToo
Shoes was tientallen jaren verloren en ongezien, totdat het Nederlands Filmmuseum in 1990 een unieke nitraatkopie vond. In 2010 heeft Eye de film opnieuw digitaal gerestaureerd om de witte schimmelvlekken een voor een te verwijderen. In 2014 werd Shoes toegevoegd aan de National Film Registry van de Verenigde Staten, een bevestiging dat deze film tot de belangrijkste audiovisuele erfgoed van de VS toebehoort. Sindsdien (en rondom de #MeToo-beweging) is de film ontelbare keren vertoond en is inmiddels onderdeel van het curriculum op vele universiteiten.

Geert Bierling
Geert Bierling was als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Als klavecinist, organist en harmoniumspeler treedt hij regelmatig op, zowel solo als in ensembleverband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als improvisator op orgel, piano en harmonium bij klassieke zwijgende films.

Aanvang 20.00 uur. Kaartjes à 12 euro via baderorgel.nl, luxorzutphen.nl of aan de kassa van Luxor.

Portet van filmmaker Lois Weber. Foto: PR
Oude filmposter van Shoes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant