De Spittaalstraat. Foto: Collectie Erfgoedcentrum Zutphen
De Spittaalstraat. Foto: Collectie Erfgoedcentrum Zutphen

Spittaalstraat gaat terug in de tijd

Cultuur

Winkels zijn open, er zijn demonstraties en diverse activiteiten zoals oude ambachten, kinderspelen, dansgroepen en oude landbouwwerktuigen

ZUTPHEN - Op zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur, tijdens de Zutphense Dweildag en het Open Monumentenweekend wordt er door de Ondernemers Vereniging Spittaalstraat (OVS) een dag georganiseerd met als thema: Terug in de Tijd. Op deze dag zijn de winkels open en geven enkele atelierhouders een demonstratie. Bovendien zijn er diverse andere activiteiten te beleven. 

Op 21 plaatsen in de straat staan kleine kraampjes met daarop oude foto’s van panden of een gedeelte van de straat, begeleid met een stukje tekst over de historie.
Ook is er een foto die is gemaakt van de erepoort ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in september 1898. Bovenin de poort zit een schilderij. Het originele schilderij is nu door een oud-bewoner van de Spittaalstraat aan de Ondernemers Vereniging Spitaalstraat (OVS) geschonken en is deze dag te bewonderen. Hij heeft het schilderij gekregen van zijn vader die in de jaren ‘30 in de Spittaalstraat een sigarenzaak heeft gehad en hij was er van overtuigd dat deze poort in de Spittaalstraat heeft gestaan.

Kinderspelen
Voor de kinderen zijn er oudhollandse spelletjes, trekbiljart, gatenkaasspel, stokvangen, haakse sjoelbak, sjoelsteen schuiven boemerang, reuzen sjoelbak, wielrollen, ringwerpen, slingerplank, balanceerknikker, pittenzak gooien, balgooibord, blikgooien en een kat en muis-spel, waaraan zij gratis mee kunnen doen en na afloop kunnen zij een gratis suikerspin ophalen als beloning.

ArcheoHotspot
In 2021 is er een bijzonder nieuw project van start gegaan: de ArcheoHotspot van Zutphen. ArcheoHotspots zijn locaties waar bezoekers op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met archeologie. Medewerkers vertellen over archeologie als vak en over de archeologie van de omgeving. Wat de ArcheoHotspot van Zutphen zo bijzonder maakt, is dat het de eerste mobiele versie is.

Ingericht in een trailer staat deze ArcheoHotspot geheel in stijl op 10 september in de Spittaalstraat. ArcheoHotspots zijn bedacht om archeologie toegankelijk te maken voor iedereen. Niet alleen kunnen bezoekers informatie krijgen over het vak, maar kunnen ze zelf archeologisch materiaal aanraken, voelen en bestuderen. Zo kunnen bezoekers bij de Zutphense ArcheoHotspot dierlijk botmateriaal determineren (onderzoeken wat voor botten het zijn en van welke dieren ze afkomstig zijn) en archeologische vondsten natekenen - als een echte archeoloog. Er wordt continu gewerkt aan het updaten van bestaande en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, zodat het aanbod bij de ArcheoHotspot regelmatig wisselt. 

De mobiele ArcheoHotspot van Zutphen is een samenwerking tussen archeologisch openluchtmuseum Erve Eme, Musea Zutphen, Erfgoedcentrum Zutphen, Team Archeologie en Erfgoed Gelderland. Het project is tot stand gekomen met behulp en bijdragen van Fonds voor Cultuurparticipatie, Ieders Museum, Bibi Bodegom Culturele Projecten, Hogeschool Saxion en TijdLab. 

Oude ambachten
Ook oude ambachten als, glasgraveren, pyrografie, imker, besteksmid, waxkaarsmaker, houtdraaier, mosterdmaker, klompenmaker, mandenmaker en een papierschepper zijn aanwezig. Op nostalgische wijze worden hoge kwaliteit ambachten uitgevoerd, handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Zij produceren en verwerken tastbare producten of kruidenierswaren, vol passie demonstreren en vertellen zij over hun vaak vergeten beroep. Zij zijn gekleed in traditioneel kostuum of een schab (boerenkiel) passend bij hun beroep. De handgemaakte producten worden ook ter plekke verkocht.

Folkloristische dansgroep
De Folkloristische Dansgroep Hellendoorn die in 1955 werd opgericht, had hun eerste optreden in de tuinen van het Koninklijk Paleis te Soestdijk tijdens Koninginnedag. Zij zullen deze dag meerdere demonstraties geven. Hou je van rock and roll, de twist of de boogie woogie, kom dan kijken naar de Swinggroep. De dansen die hier worden gedanst komen uit de jaren 50 en 60. Mede door de fleurige kleding is het een swingend geheel.

Meer een liefhebber van dansen uit de jaren ‘30 - ‘40? Kom dan kijken naar de groep ‘de Noabers’. De dansen die hier worden gedanst zijn uit de periode 1930-1940, denk aan de Veleta, de Bernardwals maar ook dansen overgevlogen uit Amerika, de Boomps-A-Daisy, de Teton Mountain stomp, Boston two step en de Cindy Swing. Zij proberen zoveel mogelijk authentieke kleding te dragen uit die tijd met bijbehorende hoedjes. De vrolijke muziek komt ook uit die tijd, denk aan liedjes van de Ramblers, Eddie Christiani, Johnny Jordaan en Annie de Reuver. 

Oude trekkers en landbouwmachines
Voor de liefhebbers van oude trekkers en landbouwmachines staan er enkele modellen in de straat namens de De Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV), een landelijke Nederlandse vereniging met meer dan 6400 leden. In september 1979 is de vereniging opgericht met de doelstelling dat historisch interessante trekkers, landbouwmachines, stationaire motoren en daarbij behorende werktuigen worden verzameld en gerestaureerd. Mede op initiatief van de OTMV is in 2016 de Fehamec opgericht. Samen met andere verenigingen werken zij hier samen om de belangen van de leden op het gebied van het historisch agrarisch erfgoed te behartigen. Enkele particuliere bezitters van oldtimers willen op deze dag hun trots laten zien, zo komt er een bijzondere Lancia uit 1960, een Ford Mustang uit 1965, een Renault Caravelle uit 1962 en een oude Daf. Een klederdrachtgroep zal samen met oude fietsen te zien zijn en wie wil kan met hen op de foto.  

Wie tijdens het winkelen en het bekijken van al het moois even een moment van rust willen hebben, kan terecht op het terras voor een hapje en een drankje met op de achtergrond rustige muziek van vroeger. De O.V.S. heeft zijn best gedaan om een mooi en breed programma te verzorgen en hoopt velen deze dag te mogen begroeten in de Spittaalstraat. Kom dus ook kijken op zaterdag 10 september: een mooie dag uit in Zutphen en de gelegenheid om diverse evenementen en het Open Monumentenweekend te combineren.

Renault Caravelle. Foto: PR
Landbouwwerktuig. Foto: PR
Swinggroep Folkloristische Dansgroep Hellendoorn. Foto: PR
Archeohotspot. Foto: Julie Winkelman
Oude ambachten. Foto: PR
Spittaalstraat. Foto: Archief Erfgoedcentrum Zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant