Foto: PR
Foto: PR

Tentoonstelling Zutphen in 1572: De strijd barst los

Cultuur

ZUTPHEN - Dit jaar staan we stil bij ‘de geboorte van Nederland’ in 1572. In de Walburgiskerk is van 18 augustus tot en met 3 december een tentoonstelling te zien over de gebeurtenissen in Zutphen in dat jaar. Wie vielen de stad binnen en plunderden onder andere de kerken? Hoe reageerde het stadsbestuur? Hield onze stad stand?

De expositie reist door Zutphen, groeide onderweg en is nu in de Walburgiskerk in zijn volle omvang te zien. De Walburgiskerk was dé centrale plek in Zutphen met een belangrijke functie. Nog steeds herinneren bepaalde details ons aan dat jaar; zoals een ingemetselde kogel, dichtgemetselde deuren en onthoofde heiligen. De expositie vertelt meer over deze bewuste plek in 1572 en is tevens aangevuld met informatie over de landelijke gebeurtenissen in dat jaar. De gidsen van de Walburgiskerk vertellen er graag meer over.

Toegang
De expositie blijft tot en met 3 december in de Walburgiskerk en is op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Kijk voor de entreetarieven voor de bezichtiging van de Walburgiskerk inclusief de tentoonstelling op www.walburgiskerk.nl/bezoek.

Themajaar 1572
De tentoonstellingen zijn onderdeel van het themajaar “1572, Geboorte van Nederland. 450 jaar op zoek naar Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid, Verscheidenheid”. Het themajaar is een initiatief van het Erfgoedcentrum Zutphen (van de gemeente Zutphen) met de erfgoedpartners archeologie, Regionaal Archief Zutphen, monumentenzorg en de Musea Zutphen, in samenwerking met veel andere organisaties zoals de Graafschap Bibliotheken, Filmtheater Luxor, Historische Vereniging Zutphen, Woest Oost, het Gilde Zutphen en Zutphen Promotie. Op Inzutphen.nl/1572 is het volledige programma te zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld