Schull & Boete wordt opgevoerd in de Burgerzaal. Foto: Anton de Ronde
Schull & Boete wordt opgevoerd in de Burgerzaal. Foto: Anton de Ronde

Schull & Boete in de Burgerzaal

Cultuur

Reserveer gratis plaats theatervoorstelling

ZUTPHEN - Het toneelstuk Schull & Boete trok begin juli in een reeks voorstellingen bijna duizend bezoekers. Wie de theatervoorstelling toen heeft gemist, krijgt een nieuwe kans: van 18 tot en met 21 augustus is deze verrassende voorstelling over een waargebeurde rechtszaak opnieuw te zien in de Burgerzaal. Schull & Boete geeft op originele wijze een doorkijkje naar de voor Zutphen zo belangrijke Hanzetijd en de opmaat naar het rampjaar 1572. De voorstellingen zijn gratis, reserveren via Podiumplein.nl wordt aanbevolen.

Schull & Boete gaat over een conflict en een moord in de Hanzetijd. De waargebeurde rechtszaak vond ook destijds plaats in de Burgerzaal. De eenakter geeft op ironische wijze weer hoe doodslag van een Zutphense ingezetene door een rijke ondernemer en stadsgenoot wordt behandeld in de Hanzetijd, in de opmaat naar de Tachtigjarige oorlog. 

Op speelse wijze wordt de toen geldende mores ten aanzien van doodslag, vrouwenrecht, ondernemerschap en liefdadigheid getoond, waarbij authenticiteit en relevantie zowel in woord, kleding en omgeving centraal staan. Dit alles met een knipoog naar onze tijd.

Dit bijzondere initiatief wordt uitgevoerd onder de vlag van Gilde Zutphen. De monumenten- en stadsgidsen van het Gilde spelen een grote rol bij de totstandkoming van het stuk, dat geregisseerd wordt door Ivo Feuth. Het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente ondersteunt het project, net als een groot aantal organisaties en bedrijven.

Programma 1572
Zutphen sluit dit jaar met het erfgoedthema aan bij het landelijke thema ‘1572 Geboorte van Nederland, 450 jaar op zoek naar vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid’. Rondom deze onderwerpen zijn er allerlei activiteiten in de stad zoals theater, tentoonstellingen en lezingen. Kijk voor het hele programma van het Zutphense themajaar 1572, Geboorte van Nederland, op www.inzutphen.nl/1572.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld