Jan Nieuwburg (rechts) en Piet Bethlehem in een van de fluisterboten die vrijdagavond 7 oktober in het licht worden gezet. Schipper Dolf Ponger houdt het roer recht. Foto: Eric Klop
Jan Nieuwburg (rechts) en Piet Bethlehem in een van de fluisterboten die vrijdagavond 7 oktober in het licht worden gezet. Schipper Dolf Ponger houdt het roer recht. Foto: Eric Klop

Stichting Fluisterboten viert 7 oktober zilveren jubileum

Cultuur

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Zutphen verkeert vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 oktober in zilveren sferen. Dat lange weekend staan Stichting Fluisterboot, dweilorkest ’t Spul(t) en de Bokbierdag feestelijk stil bij hun 25-jarig bestaan. De Fluisterbootschippers nemen in gloedvolle pracht de vrijdag voor hun rekening. Oprichter Jan Nieuwburg en kassamedewerker Piet Bethlehem lichten toe.

“Vrijdagavond 7 oktober varen we om 19.30, 20.30 en 21.30 uur voor een rondje over de Berkel en de Grote Gracht af met verlichte boten”, zeggen de twee organisatoren. “Daartoe kunnen gezelschappen, zoals bedrijven, clubs en wijkverenigingen, met maximaal twintig personen een schuit huren. Wij zorgen ervoor dat die aan de hand van vernuftig aangebrachte en via de scheepsaccu brandende lampjes prachtig zijn verlicht. Daarnaast benaderen we bewoners langs de route met het verzoek om hun tuin of huis eveneens feestelijk te verlichten. In ruil daarvoor maken zij kans om als podium te dienen voor een zestal orkesten en koren die de tocht met vrolijke melodieën extra feestelijk maken.” 

Ook carillonklanken van de Lunetten en optredens op de wal van dansschool Rozemarijn ontbreken trouwens niet, net als zo’n vijftig sups die zich, eveneens verlicht, in de nabijheid van de boten door spierkracht gedreven over het rivier- en grachtwater bewegen. “Door de drie afvaarten van al onze zeven fluisterboten zijn er in totaal 21 mogelijkheden om als gezelschap in verlichte sferen een toer over het water te maken”, rekent Jan Nieuwburg voor. 

Hij hield in 1996 de eerste Zutphense fluisterboot ten doop. Een Giethoornse Punter die door een accu wordt voortgedreven en derhalve geen geluid maakt. Het milieubewuste initiatief bleek dusdanig succesvol dat het project een jaar later werd gevat in een stichting die anno 2022 zijn 25-jarige bestaan viert. 

Met inmiddels zeven Punters, nieuw gemaakt en gekocht bij de firma Wildeboer, een van de twee botenbouwers die Giethoorn rijk is. Oprichter Nieuwburg praat erover alsof het zijn kindjes zijn. Nadat hij jarenlang het voorzitterschap bekleedde is hij nog steeds nauw betrokken bij de fluisterboten. Iedere donderdag en nu en dan ook op zaterdag staat hij aan het roer om de schuit behendig te wenden en te keren, ondertussen de passagiers informerend over al het moois en schoons dat de wal zoal biedt.

Kassa
Aan Piet Bethlehem is het varen niet besteedt. “Drie keer per dag hetzelfde verhaal vertellen is niets voor mij”, zegt hij eerlijk. “Ook aan de techniek van de boten heb ik een broertje dood.” Toch is de Zutphenees al zo’n zeventien jaar met veel plezier actief als vrijwilliger. Hij houdt zich nu vooral bezig met het kassagebeuren dat zich afspeelt in het monumentale Leeuwenhuisje aan het Rijkenhage, waar ook het vertrek plaatsvindt. Want voor niets gaat de zon op. Een kaartje voor een vijf kwartier durende tocht met de fluisterboot kost 7 euro, inclusief alle weetjes, ditjes en datjes die men over Zutphen te horen krijgt. Het is dan ook aan Bethlehem om te vertellen dat aan de speciale rondvaarten op vrijdagavond 7 oktober eveneens kosten verbonden zijn. “Tweehonderd euro per fraai verlichte boot. Als je die met z’n twintigen boekt, is dat maar een tientje per persoon. De opbrengst gaat naar een van de drie lokale goede doelen die wij hebben geselecteerd. De aanwonenden die bijdragen aan de verlichting op het droge mogen daarop stemmen. Wie die doelen zijn? Jij mag het weten, als het maar niet in de krant komt…”

Het zilveren jubileum vormt een mijlpaal in het succesverhaal dat de Zutphense Fluisterboten de afgelopen kwart eeuw hebben geschreven. “Gemiddeld varen jaarlijks tijdens het seizoen dat duurt van 1 april tot 31 oktober zo’n dertigduizend toeristen, dagjesmensen maar ook wel inwoners van Zutphen mee”, weten Jan Nieuwburg en Piet Bethlehem. 

“In de coronajaren was dat aanzienlijk minder, maar inmiddels zitten we weer op het gemiddelde. Het ziet er zelfs naar uit dat we daar in 2022 ruim boven komen. Dat alles dankzij onze zestig vrijwilligers, waarvan de schippers allemaal een officieel vaarbewijs op zak hebben, die al hun activiteiten voor niets doen. In al die 25 jaren heeft nog nooit iemand geld gebeurd. Hooguit een fooitje van de passagiers.” Het ziet er dan ook naar uit, zo beamen de heren, dat het toeristische paradepaardje te Zutphen de steven met volle, geluidloze kracht kan richten op de volgende 25 jaar.

Het is voor gezelschappen al mogelijk om zich aan te melden voor een van de 21 afvaarten die de sfeervol verlichte fluisterboten op vrijdagavond 7 oktober onder feestelijk trompettergeschal maken. Dit is mogelijk via 06-57267776.


www.fluisterboot-zutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld