Werk van Theo de Boone. Foto: PR
Werk van Theo de Boone. Foto: PR

Kunst in den Bouw: ‘Door een gekleurde bril’

Cultuur

WARNSVELD - Van 6 juli tot 1 oktober exposeert Theo de Boone zijn werk in woon-zorgcentrum Den Bouw, Abersonplein 9 in Warnsveld. De expositie is dagelijks te bezoeken en te zien van 6 juli tot 1 oktober 2022. 

Theo de Boone is geboren in 1950 te Diepenveen. Tekenen met pen of krijt en schilderen, bij voorkeur met olieverf, doet hij al een groot deel van zijn leven. Theo is voor het merendeel autodidact. Daarbij heeft hij lessen gevolgd aan de Volksuniversiteit en meerdere cursussen gevolgd in Frankrijk. Ook is hij al meer dan 20 jaar lid van de schildersclub Atelier 92 en tekengroep De Uitwijk te Zutphen. Theo is een colorist. Traditionele taferelen worden door zijn manier van kleurgebruik ongewoon en fascinerend. Zijn werk is geïnspireerd door schilders als Isaac Israëls, Breitner, van Dongen en vooral: Willem Oepts. 

Als volger van de ‘school’ van Oepts heeft Theo een bijzonder weg ingeslagen. Oepts zelf behoorde niet tot een school, hoogstens is er enige verwantschap met het latere werk van Nicolas de Staël. Het is werk met een duidelijke eigen stijl. Het wordt gekenmerkt door een spanning tussen het abstracte en realisme. Vaak vlakke composities en contrasterende kleurvlakken die qua kleur los staan van de waarneming in het veld. Het bijzondere is, dat Theo die vertaalslag direct en pleinair in het veld maakt. Waar Oepts zelf zijn buitenschetsen in zijn atelier abstraheerde tot coloristische composities doet Theo dat in één proces, direct naar de waarneming. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld