Het Zutphens comité van Open Monumentendag, v.l.n.r.: Anneke van Rooij, Jan Westerik (Gilde), Ineke Hissink (voorzitter), Eric van Schie (secretaris), Antje van Dijk, Hester van Wensveen, Henk Sieben (penningmeester) en Marcel Wendrich (Wijnhuisfonds). Foto: PR
Het Zutphens comité van Open Monumentendag, v.l.n.r.: Anneke van Rooij, Jan Westerik (Gilde), Ineke Hissink (voorzitter), Eric van Schie (secretaris), Antje van Dijk, Hester van Wensveen, Henk Sieben (penningmeester) en Marcel Wendrich (Wijnhuisfonds). Foto: PR

Duurzaamheid thema Open Monumentendag 2022

Cultuur

ZUTPHEN – Op 10 en 11 september 2022 is het Open Monumentendag. Tientallen monumenten in de hele gemeente Zutphen zetten op deze dagen gratis hun deuren open voor publiek. Het landelijk thema dit jaar is ‘Duurzaamheid’ wat uiteraard ook verweven wordt in het Zutphense programma. Daarnaast haakt het comité ook aan op het lokale themajaar 1572. 

Elk jaar wordt tijdens het tweede weekend van september Open Monumentendag gehouden. In heel Nederland zijn op zaterdag en zondag duizenden monumenten gratis toegankelijk. Zutphen is een monumentenstad bij uitstek dus uiteraard wordt dit weekend ook hier groots gevierd. “We werken als bestuur momenteel hard aan een prachtig programma waarin ook ruimte is voor muziek, rondleidingen en inspirerende activiteiten”, aldus voorzitter Ineke Hissink. “Bovendien is op 10 september de Dweildag en op 11 september Ambacht 21. Tijdens het hele weekend bruist de stad dan weer als vanouds met écht voor ieder wat wils.”

Duurzaamheid & 1572
Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar duurzaamheid. Voorzitter Ineke: “Veel monumenten hebben in hun rijke historie vaak meerdere functies gehad: ze zijn doorontwikkeld met de tijd. Eeuwenoude monumenten zijn daarom in de basis al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. Daarnaast is duurzaamheid een breed begrip en haken we onder meer in op lokaal en biologisch eten. Omdat we in Zutphen ook 1572 als themajaar hebben, zijn we bezig met een speciale fietsroute langs historische plekken én plekken waar op duurzame wijze voedsel wordt verbouwd.”

Keuze voor kinderen
“Uiteraard hebben we ook weer een leuk programma speciaal voor kinderen”, vertelt Ineke. “Bij de Spanjaardspoort, de plek waar de Spanjaarden in 1572 Zutphen binnendrongen, kunnen kinderen via speciale opdrachtjes tot ridder worden geslagen. Ook is er een bijzondere wandeling voor kinderen én kunnen onze jongste bezoekers weer een gratis ijsje verdienen door het bezoeken van een aantal deelnemers aan Open Monumentendag. Daarnaast zal er ongetwijfeld bij deelnemers als Musea Zutphen en de Hanzehof ook weer van alles te doen zijn.”

Deelnemen
Voorzitter Ineke Hissink benadrukt nog even dat iedereen die in een historisch interessant pand woont of werkt, mee kan doen aan Open Monumentendag. “Dit jaar nodigen we opnieuw particulieren en ondernemers in Zutphen, Warnsveld en De Hoven van harte uit om hun monument, of historische tuin of pand óók open te stellen. Dat kan een dag of een dagdeel, net wat wenselijk is. Het is juist leuk als we tijdens dit weekend plekken kunnen laten zien, die je normaal gesproken niet zomaar kunt zien.” Aanmelden daarvoor kan via info@openmonumentendagzutphen.nl

Programmaboekje 2022
Special voor Open Monumentendag wordt jaarlijks een programmaboekje gemaakt. Ook dit jaar komt er weer zo’n boekje. Hierin staan alle monumenten die opengesteld zijn, de openingstijden, hoe en waar men zich kan aanmelden voor rondleidingen, waar er optredens zijn en wat er te doen is voor kinderen. Het boekje is vanaf eind augustus/begin september gratis af te halen bij onder meer de VVV, de bibliotheek en diverse andere locaties in Zutphen en Warnsveld.

Informatiecentrum
De Burgerzaal aan de Lange Hofstraat 4 is het officiële startpunt van Open Monumentendag Zutphen. Tegelijkertijd is dit ook een van de monumentale highlights van de stad. De Burgerzaal is op 10 en 11 september geopend tot 17.00 uur. Hier ligt dan ook het gratis programmaboekje.


openmonumentendagzutphen.nl

info@openmonumentendagzutphen.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld