Trudy Meijering (links) neemt het beeld in ontvangst van juryvoorzitter Helga van den Enk. Foto: Musea Zutphen
Trudy Meijering (links) neemt het beeld in ontvangst van juryvoorzitter Helga van den Enk. Foto: Musea Zutphen

Vriendenprijs Musea Zutphen postuum toegekend aan Edith Meijering

Cultuur

ZUTPHEN - De Zutphense kunstenares Edith Meijering heeft postuum de Vriendenprijs van de Musea Zutphen ontvangen. Haar zus Trudy Meijering nam de prijs woensdag, vier maanden na Ediths overlijden, in ontvangst in het Stedelijk Museum Zutphen.

Door Alize Hillebrink

De Vriendenprijs is een tweejaarlijkse prijs die sinds 2012 wordt uitgereikt. De prijs is bestemd voor een persoon of organisatie die kunst en cultuur in Zutphen een aantoonbare stimulans heeft gegeven. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en een bronzen beeldje ‘De Kunstkijker’ van de Zutphense kunstenares Annewietske Stavast.

Unaniem
De jury was unaniem van mening de prijs postuum uit te reiken aan kunstenares Edith Meijering vanwege “haar krachtig en veelzijdig werk, dat confronteert, ontroert en verwondert,” maar ook vanwege haar jarenlange band met De Musea Zutphen. “Door de toekenning van de Vriendenprijs hopen wij een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan het verder verspreiden van haar naam en faam, maar bovenal van haar mooie werk.”

Edith tobde al langer met haar gezondheid en overleed in januari 2022 na een kort ziekbed op 59-jarige leeftijd. Haar atelier aan de Kolenstraat was haar bron, haar thuis en haar schuilplaats. De deur stond altijd open voor iedereen. Ze werkte er 36 jaar aan haar oeuvre en terecht groeide nationaal en internationaal erkenning voor haar werk. “Edith was altijd op zoek naar erkenning als kunstenaar. Dat ze op het moment dat ze deze kreeg overleed is navrant,” zegt Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen. Eveneens schrijnend is dat Edith haar solotentoonstelling, gepland in de zomer van 2023 in Musea Zutphen, niet meer kan bijwonen.

Volgens Wilhelm is het kunstenaarschap van Edith niet los te zien van de persoon. Haar werk is confronterend, provocerend en tegelijkertijd bevat haar werk een gelaagdheid en vormt het een spiegel, want wat je ziet ben je ook gedeeltelijk zelf.” ‘Ben je wat je doet?’ werd Edith voor de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers gevraagd. ‘Ja, ik ben wat ik doe’ was daarop volmondig haar antwoord. Wilhelm: “Ediths leven was doordesemd van kunst, háár kunst.

Zus Trudy Meijering: ‘Ediths werk hoort thuis bij mensen aan de muur en in musea’

Ediths zus Trudy is blij met de erkenning voor het werk van haar zus Edith. “Tegelijkertijd ben ik ook heel verdrietig. Ik had zo graag gewild dat Edith deze prijs zelf in ontvangst kon nemen.” Edith heeft mij leren kijken, naar kunst, zegt Trudy. “Ze was een vat vol tegenstijdigheden: stellig en vastberaden, maar ook kwetsbaar.” Ediths leven was in sommige opzichten een worsteling met veel issues, vertelt Trudy. “Haar zoeken naar gezien en gehoord worden was een rode draad in haar leven. Helemaal vrij was ze als ze schilderde. Dan leek het alsof ze zichzelf was. Daarna begonnen haar vragen weer: doe ik het goed, wat vinden anderen van mijn werk?”

Solotentoonstelling
In de zomer van 2023 presenteert Musea Zutphen een solotentoonstelling van het werk van Edith Meijering. “Te weten dat ze een solotentoonstelling zou krijgen, zou Edith een meter groter hebben gemaakt,” zegt Trudy.

Haar werken waren haar kinderen. Als ik er niet meer ben, dan wil ik dat er goed voor gezorgd wordt, zei ze. De familie van Edith zet zich in haar nalatenschap daar te krijgen waar het hoort. “Haar werk wil ik waardig en stijlvol daar brengen waar het hoort,” zegt Trudy. “Bij mensen aan de muur en in musea.”

Het bronzen beeldje ‘De Kunstkijker’ van de Zutphense kunstenares Annewietske Stavast staat naast een foto van wijlen Edith Meijering. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant