Toost op het lustrum in het Hof van Heeckeren: ‘artist in residence’ Henk Bouwman, museumdirecteur Tiana Wilhelm en Arnold Labohm, directeur van het Hampshire Hotel. Foto: Alexander Tromp/Musea Zutphen
Toost op het lustrum in het Hof van Heeckeren: ‘artist in residence’ Henk Bouwman, museumdirecteur Tiana Wilhelm en Arnold Labohm, directeur van het Hampshire Hotel. Foto: Alexander Tromp/Musea Zutphen

Musea Zutphen viert eerste lustrum in Hof van Heeckeren

Cultuur

ZUTPHEN - Het is alweer vijf jaar geleden dat het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak samen hun intrek namen in het voormalig stadspaleis Hof van Heeckeren aan het ’s Gravenhof in Zutphen. Dit eerste lustrum ging niet ongemerkt voorbij: op 13 mei, precies vijf jaar nadat burgemeester Annemieke Vermeulen officieel de Musea Zutphen op deze locatie opende, was het opnieuw ‘Feest aan het Hof!’.

Directeur Tiana Wilhelm kijkt positief terug op deze eerste vijf jaar. “Onze nieuwe plek en ons programma zijn vanaf het begin af aan enthousiast ontvangen door de bezoekers. Natuurlijk vinden we het fijn om een parel van Zutphen genoemd te worden. De waardering blijft groeien. Ondanks meerdere lockdowns in 2020 en 2021 hebben de bezoekers ons gelukkig steeds weer snel opgezocht. Zo hadden we in het eerste kwartaal van dit jaar, ondanks dat we pas eind januari weer opengingen na de laatste lockdown, zelfs meer bezoekers dan ooit”, zegt Wilhelm trots. “De samenwerkingsprojecten met het Rijksmuseum en collega-musea door het land, nu ook weer met de Jeanne Oosting tentoonstelling, spelen daarbij zeker een rol.”

Attentie
Iedereen die een van beide musea in dit feestelijke weekend bezocht, werd verrast met een kleine attentie: een ansichtkaart met daarop de nieuwste tekening van ‘artist in residence’ Henk Bouwman, namelijk het Hof van Heeckeren, die vrijdag werd onthuld. Pentekenaar Henk Bouwman werkt sinds de voltooiing van zijn vijf meter lange pentekening ‘Panorama Zutphen’ momenteel aan zijn tweede megaproject: een tekening van de Oude Stad gezien vanaf de toren van de Walburgiskerk. Als die in 2023 klaar is, zal die 240 bij 250 centimeter beslaan. De ‘making of’ is live te volgen; elke donderdag en zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur is hij aan het werk in het Museumcafé in het Hampshire Hotel.

Jeanne Bieruma Oosting
Het lustrumweekend was ook de laatste kans om de tentoonstelling ‘Het toeval In de hand gehouden’ van kunstenaar Arnold Niessen te zien in het auditorium van het Hof van Heeckeren.

De grote overzichtstentoonstelling ‘Geen tijd verliezen – Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994’ is nog tot en met 21 augustus te zien in de wisseltentoonstellingsvleugel en in Museum Henriette Polak.

Op 22 mei (uitverkocht) en 7 augustus geeft Jolande Withuis, schrijfster van de gelijknamige biografie en initiatiefneemster van ‘De Zomer van Jeanne’” tentoonstellingen in het land, een lezing over deze veelzijdige kunstenares.

Henk Bouwman snijdt de lustrumtaart aan met daarop zijn tekening van het Hof van Heeckeren. Foto: Alexander Tromp/Musea Zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant