Molen Nooit Gedacht Warnsveld. Foto: Gerrit van de Pol
Molen Nooit Gedacht Warnsveld. Foto: Gerrit van de Pol

Beide Warnsveldse molens open op Nationale Molendag

Cultuur

Jaar van de molenaar

WARNSVELD - Het is weer feest tijdens de Nationale Molendag 2022! Honderden molens openen hun deuren en draaien op zaterdag 14 mei. Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar en daarom is 2022 het Jaar van de Molenaar. Extra bijzonder dus om eens bij een molenaar op bezoek te gaan.

Er zijn nog een klein aantal beroepsmolenaars die hun brood verdienen met hun door wind of water gedreven molen. Maar het overgrote deel van het molenbestand wordt draaiend en malend gehouden door vrijwilligers die met veel plezier een deel van hun tijd actief zijn op ‘hun’ molen. Met de kracht van water en wind oude techniek tot leven brengen. Dat de wind een behoorlijke kracht kan ontwikkelen weet iedereen die wel eens tegen de wind in heeft gefietst. Maar de ervaring dat de wind een complete fabriek aan kan drijven kent nog lang niet iedereen. 

Daarom zijn er in de regio weer veel molens open en gratis te bezichtigen op zaterdag 14 mei. Men kan er een mooi fietstochtje aan vast knopen. Zo draaien Eerbeek de watergedreven oliemolen, de watermolen bij kasteel Hackfort, Vorden, en de windmolens van Bronkhorst, Posterenk, Twello, Linde en Vorden. 

En zoals iedere zaterdag trouwens, zijn de beide Warnsveldse molens ook op de Nationale Molendag open voor publiek. Op de Warkense molen aan de Lage Lochemseweg wordt gemalen en in het naastgelegen Bakkerijmuseum kan men een kijkje nemen bij de klant van de molenaar. Op de molen Nooit Gedacht aan de Molenstraat in het dorp is de molen in actie. 

Speciaal voor de Molendag vinden er demonstraties plaats, waarbij de molenaars laten zien wat er allemaal bij komt kijken als een molen moet gaan malen. En wie weet is er ook nog wel een pannenkoekje weg te werken. En nu maar hopen dat men voldoende wind in de zeilen kan vangen om de bezoekers de kracht ervan te kunnen laten ervaren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld