Franck de Hoogh (l.) en Wim Rijsemus bij de Warkense Molen in Warnsveld. Foto: Liesbeth Spaansen
Franck de Hoogh (l.) en Wim Rijsemus bij de Warkense Molen in Warnsveld. Foto: Liesbeth Spaansen

Vrijwillige molenaars houden Warkense Molen in stand

Cultuur

Kom kijken tijdens Nationale Molendag

Door Liesbeth Spaansen

WARNSVELD/WARKEN – Molenaar Franck de Hoogh en vrijwilliger Wim Rijsemus van de Warkense Molen aan de Lage Lochemseweg 25 in Warnsveld vertellen enthousiast over het reilen en zeilen op deze bijzondere molen en het evenement Nationale Molendag op 14 en 15 mei. In heel Nederland wordt dan extra aandacht besteed aan dit bijzondere erfgoed. Naast de korenmolen, is op het terrein een Bakkerij Museum én een bijzondere aardappelkelder te zien.

In de notulen van de raadsvergadering van de gemeente Warnsveld van 20 augustus 1878 staat te lezen dat Jannes Nijendijk goedkeuring kreeg om een windkorenmolen neer te zetten. De Warkense Molen is een achtkantige grondzeiler met vier wieken (rekken). “Stevig dus, alles heeft de functie om alle kracht op te vangen”, legt molenaar Franck uit. De molen is gebouwd op een natuurlijke hoogte, wat goed is voor vrije windvang. “Daarom is gekozen voor een grondzeiler die vanaf de grond kan worden bediend.”

Het is een bijzonder Rijksmonument. “Rietgedekt, daar zijn er weinig van in deze streek. Ook bijzonder: het is vermoedelijk een poldermolen geweest, maar dat is nog niet helemaal uitgezocht. Deze molen is in ieder geval niet nieuw gebouwd, maar op deze plek gebouwd met bestaande onderdelen.” Hij wijst naar balken waar een stuk uit is, maar wat geen nut lijkt te hebben. “Ook zijn er merktekens ingekerfd om aan te geven wat bij elkaar hoorde, zoals de ‘IIII’ als vierde gebint.”

Molenaars
Franck de Hoogh is een van de molenaars die op de Warkense Molen draait. Hij woont in Bemmel, iets voorbij Arnhem. “Ik ben nu een jaar molenaar hier.” Hij is bevelvoerder bij Brandweer Arnhem. Twee jaar geleden werd hij gevraagd om lessen te verzorgen bij de brandweer in Almen. “Het ging over coördinaten lezen en ik koos ook de locatie van deze molen. Later ging ik op de fiets terug naar de molen en ontmoette molenaars Ben ten Barge en Jan Simon. Zij hadden snel door dat ik interesse had in molens. Ik had in 2001 het molenaarsexamen gehaald, maar daarna door studie en werk niet meer op een molen gedraaid.” Gemotiveerd door zijn vrouw pakte hij zijn oude passie weer op.

Nieuwe molenaars welkom
De stichting is altijd op zoek naar versterking van het molenaarsteam. “Om op zaterdag de molen en de bakkerij te bemannen en om rondleidingen te geven. Doordat deze molen langs een drukke fietsroute ligt, zijn nieuwe molenaars zeer gewenst. Een draaiende molen nodigt altijd uit om te komen kijken.”

Naast de tweejarige opleiding tot Vrijwillig Molenaar is er binnenkort ook de mogelijkheid om de zesdaagse opleiding tot molengids te volgen. “Het zou mooi zijn als dan op een zaterdag een molenaar en een molengids op de molen staan”, is Franck hoopvol. “Ik weet dat het veel tijd kost, je moet wel een molenvirusje hebben.” Het gaat erom dat de traditionele molens blijven bestaan.

Bakkerij Museum
Zutphenees Wim Rijsemus woont alweer jarenlang in Warnsveld. “Naast de molen. Ik kreeg verkering met Jeanet van de bakkerij”, lacht hij. De bakkerij is er niet meer, maar de authentieke bakkersoven is ondergebracht in het Bakkerij Museum in de stoltenberg. “Die was vroeger in gebruik om bovenin hooi op te slaan; onderin stonden de varkens. Toen bakker Nico Gase in Lochem ermee stopte, is met zijn gereedschappen het museum verder ingericht.”

Wim is algemeen vrijwilliger van de stichting. Zijn vrouw Jeanet Nijendijk is de dochter van de laatste bakker en is nu penningmeester. “Haar nicht Carla Nijendijk is nu voorzitter. Zij is de dochter van de laatste molenaar die hier gedraaid heeft.”

Aardappelkelder
Het is het kleinste Rijksmonument van Nederland: de historische aardappelkelder naast de Warkense Molen. Het is waarschijnlijk net als de molen in 1878 gebouwd in een bult. Voor de restauratie van de aardappelkelder is een inzamelingsactie gestart, zodat deze eind 2022 kan worden gerestaureerd en daarna kan worden bezichtigd. De gemeente Zutphen heeft de aardappelkelder uitgeroepen tot monument van het jaar.

Openingstijden
De molen is zaterdags geopend van 10.00 tot 16.00 uur en verder op afspraak. Het Bakkerij Museum is eveneens op zaterdag open, in de periode april tot en met september.

Nationale Molendag
Zowel zaterdag 14 als zondag 15 mei zijn tijdens de Nationale Molendagen de Warkense Molen en het Bakkerij Museum geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn rondleidingen in de molen en bij voldoende wind wordt er voer voor dieren gemalen. In de bakkerij zal de bakker alles vertellen over het bakken.

Vrienden van de Warkense Molen, sponsoren, vrijwilligers, noabers, buurten en de Oranjevereniging zijn voor zondagmiddag 15 mei uitgenodigd voor de presentatie van het eigen ‘Warkense Molen Bier’, gebrouwen door de Markebier Brouwerij uit Eefde in de voormalige Detmers Kazerne. “Daar worden twaalf bieren met een link naar de omgeving gebrouwen. Ik ben met een van de brouwers in gesprek gegaan en nu heeft ook de Warkense Molen een eigen bier”, vertelt Franck de Hoogh tevreden. Ineke Hissink, promotor van het Warkense buitengebied en schoondochter van G.A. Hissink, voormalige voorzitter van de stichting, zal het eerste biertje in ontvangst nemen.


warkensemolen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant