Chris Hinze op Ibiza. Foto: PR

Chris Hinze op Ibiza. Foto: PR

Chris Hinze is nog lang niet uitgefloten

Cultuur

EEFDE - Het is maandag 2 mei 14.00 uur als ik Chris Hinze (1938) aan de telefoon krijg. Ik vraag hoe het met hem gaat. “Goed, maar ik heb je via de e-mail een vraag gesteld  waar je nog geen antwoord op hebt gegeven. Jij maakt toch vegetarische roti’s? Ik zou daar graag wat van willen proeven als ik bij jullie kom optreden”.

Hinze is momenteel bezig aan zijn multimedia concerttournee ‘Incredible India’ door Nederland. Hij zal na jaren van afwezigheid ook weer eens Oost-Nederland aandoen. Op zaterdagavond 21 mei kont hij naar Eefde.

De meeste mensen kennen jou als fluitist maar je begon je carrière als pianist. Je toerde al in vele landen als pianist lang voordat je fluit ging studeren. “Ik kreeg les van Frans Elsen die mij de moderne jazz aan de piano bijbracht en op mijn 20ste was ik al beroepspianist en speelde ik voor de Amerikanen in heel Europa.”
“Totdat ik op een dag een plaat hoorde van fluitist Frank Wess ‘Opus de Funk’. Ik was verkocht! Ik verdiende heel goed als pianist maar op mijn 24ste werd ik wakker en zei tegen mezelf: ik stop met piano en ga fluit studeren. Iedereen verklaarde mij voor gek. Ik nam twee jaar les bij een goede vriend die fluitist was in het Residentie Orkest. Pas daarna ging ik naar het conservatorium fluit studeren bij Frans Vester. Ik heb toen veel albums opgenomen met de Chris Hinze Combination.

Incredible India
Je tourt momenteel met je nieuwe grote multimedia project Incredible India door Nederland. Wat maakt India zo bijzonder voor jou? “Nou het woord zegt het al. India ís ongelooflijk. India heeft alles. Als we het over muziek hebben: ze hebben de meest waanzinnige muzikanten. Ook jazz-muzikanten. Het land heeft prachtige stranden waar ik gek op ben. India heeft de Himalaya. Het is een mystiek land waar ik veel ben geweest. Voor deze voorstelling heb ik veel tijd en energie geïnvesteerd om te filmen en India te laten zien zoals we het hier in het Westen niet kennen. Dit zal trouwens mijn laatste grote project zijn omdat het fysiek ook enorm zwaar was.”

Hoe staat India ervoor op dit moment in de wereld? “De cultuur is fascinerend mooi. En daar vertel ik dan ook over tijdens de voorstelling en ik speel er passende muziek bij. De video’s vertonen we op een groot scherm. Op mijn website staan alle tourneelocaties en data. Ik zie er naar uit om weer eens in het oosten van het land en in dit geval in Eefde mijn concert te komen spelen.”
Chris Hinze treedt op zaterdagavond 21 mei op in de Kapel op ‘t Rijsselt Mettrayweg 25 in Eefde. Aanvang 20.00 uur. Het Zutphense Heartsong verzorgt het voorprogramma. Kaarten reserveren kan via fttp@planet.nl.


www.chrishinze.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant