De familie Cohen: Grietje, Frits, Greta Sonja en Fraukje Cohen-Muller. Foto: Privé

De familie Cohen: Grietje, Frits, Greta Sonja en Fraukje Cohen-Muller. Foto: Privé

Nieuwe Stolpersteine voor Zutphense Schilderswijk

Cultuur

ZUTPHEN - Op vrijdag 29 april leggen bewoners van de Schilderswijk in Zutphen opnieuw Stolpersteine in hun wijk. Na de legging van 20 stenen in 2021 worden er dit keer 23 stenen gelegd. “Hiermee ronden we de legging van Stolpersteine in de Schilderswijk af,” aldus initiatiefnemer Corinne Abbas. 

Door Alize Hillebrink

Op vrijdag 29 april worden in de Zutphense Schilderswijk 23 Stolpersteine geplaatst op negen adressen, aan de Warnsveldseweg, Ruysdaelstraat, Teniersstraat, Jan Steenstraat en de Hobbemakade. “In 2021 lukte niet om Stolpersteine voor alle joodse slachtoffers in de buurt te realiseren,” vertelt de initiatiefnemer Corinne Abbas. “Dat kwam mede door het feit dat Stolpersteine met de hand in Duitsland worden gemaakt. Inmiddels worden ze ook in Amsterdam gemaakt bij het Goethe Institut.”

Tijdens de ceremonie op 29 april zijn ook nabestaanden aanwezig. Eén van hen is Ruth Cohen die speciaal voor deze gelegenheid vanuit Londen naar Zutphen komt. Haar vader Frits woonde met zijn oma, moeder en zusje aan de Ruysdaelstraat 36. Als zijn moeder en zusje worden opgepakt, weet Frits te ontsnappen en overleeft de oorlog. De andere familieleden zijn vermoord in Sobibor. Jaren later vertelt Frits zijn verhaal aan een bevriend filmmaker. Dit resulteerde in de korte film ‘Frits’ Story’. De film wordt op vrijdagochtend 29 april om 10.30 uur vertoond in filmhuis Luxor.

Informatie gevraagd
De initiatiefnemers van de Stolpersteine in de Schilderswijk zijn nog op zoek naar aanvullende informatie. Bertha van Gelder en haar dochter Elisabeth woonden aan de Teniersstraat 12. Uit eerder onderzoek blijkt dat beiden werkten bij de post in Zutphen en Bertha daar waarschijnlijk leiding heeft gegeven. Mogelijk zijn er Zutphense inwoners die familie hadden die voor de oorlog bij de post werkten en die misschien aanvullende informatie hebben over Bertha en Elisabeth. Salomon Levie, wonende aan Hobbemakade 53 stuurde een postkaart naar de heer Koster die destijds aan de Frans Halslaan 16 woonde. Helaas is het nog niet gelukt contact te leggen met eventuele nabestaanden van de heer Koster.

Stille tocht Schilderswijk
Voorafgaand aan de landelijke herdenking op woensdagavond 4 mei vindt een stille tocht plaats langs alle Stolpersteine in de Schilderswijk. Op donderdagavond 5 mei sluit de buurt aan bij de landelijke Vrijheidsmaaltijd. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden.

Meer informatie en aanmelden voor een van de activiteiten: schilderswijk75jaar@gmail.com.

Frits’ story 
De film Frits’ story is op 29 april om 10.30 uur te zien in filmhuis Luxor. Ruth, de dochter van Frits, verzorgt een inleiding bij de film. De film is Engels gesproken en niet ondertiteld. Aanmelden voor de film kan via schilderswijk75jaar@gmail.com. Toegang: vrijwillige bijdrage.

Stolpersteinelegging Schilderswijk
Warnsveldsweg 52          Joel Norden Sara Norden-Hanouwer Koos Norden         
Warnsveldseweg 54          Heinrich Kurzmann Ilse Kurzmann-de Levie         
Ruysdaelstraat 2          Jacob Hanouwer Anna Hanouwer-Roos Abraham Hanouwer         
Ruysdaelstraat 24          Bernhard Aussen Rosa Aussen-Meijer (Herta Weijel-Aussen) (Edith Voltijn-Aussen)         
Ruysdaelstraat 36          Grietje de Groot-Akker Vrouwchje Cohen-Muller Greta Sonja Cohen         
Teniersstraat 12          Bertha van Gelder-Jacob Elisabeth van Gelder         
Jan Steenstraat 10          Carel Hanouwer Clara Hanouwer-Cohen Abraham Hanouwer         
Jan Steenstraat 15          Joseph Weijel Elisabeth Weijel-Meijers Joseph Weijel Izaak Meijer Weijel Carolina Johanna Weijel         
Hobbemakade 53          Salomon Levie Francina Levie-Levie Abraham Levie         

De 20 Stolpersteine die in 2021 werden gelegd. Archieffoto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld