Kunstenaars Miriam Kemperman en Daniëlle Nienkemper met de schatkist van Barlheze. Foto: Alize Hillebrink

Kunstenaars Miriam Kemperman en Daniëlle Nienkemper met de schatkist van Barlheze. Foto: Alize Hillebrink

Kunstschatten uit Barlheze

Cultuur

ZUTPHEN - Door de coronapandemie getroffen kunstenaars organiseren in het Zutphense Barlhezekwartier het kunstproject ‘De schatten van Barlheze’. Bezoekers wandelen door de middeleeuwse wijk en verzamelen diverse kunstschatten bij kunstenaarsateliers.

Door Alize Hillebrink

Vlakbij het stadshart van Zutphen, in de oksel van de Berkel, ligt het Barlhezekwartier. Een van oudsher levendige en bedrijvige wijk met veel ambachten. Van deze bedrijvigheid is anno 2022 uiterlijk niet veel meer te zien, maar dat is schijn. Achter veel deuren worden nog altijd ambachten beoefend.

Negen kunstenaars uit de Barlheze vinden het tijd om hun atelierdeuren te openen voor publiek. Dit doen ze met een bijzondere actie. “Na twee jaar coronabeperkingen hebben we de handen ineen geslagen en nodigen iedereen uit in onze ateliers.”

Kunstenaars hebben het zwaar gehad in coronatijd, vertelt beeldend kunstenaar en vormgever Miriam Kemperman, één van de initiatiefnemers. Ik ben op bezoek in haar atelier aan de Kreijnckstraat. “De lijst met voorwaarden voor coronacompensatie was enorm; ik ken geen kunstenaar die van deze gelden gebruik heeft kunnen maken.” Het kwam er volgens de kunstenaar op neer dat ze twee jaar lang bijna niets verdiende. “De afgelopen twee jaar werd onze flexibiliteit maximaal aangesproken,” beaamt creatief vormgever Daniëlle Nienkemper. Tot een speciale financiële regeling van de gemeente Zutphen de creativiteit in de kunstenaars los maakte. De creatieve koppen werden bij elkaar gestoken en ‘De schatten van Barlheze’ was een feit.

Schatkamers
‘De schatten van Barlheze’ is wandeling door de wijk waarbij bezoekers kennismaken met de kunstenaars, hun inspiratie en werk in hun ateliers. Tijdens de wandelroute door de historische nauwe straatjes kunnen deelnemers een kijkje nemen in de hedendaagse ‘schatkamers’ van de kunstenaars en daarbij kunstschatten verzamelen in een speciaal daarvoor gemaakt schatkistje. “Bezoekers kunnen in onze ateliers zien hoe een product gemaakt wordt. Vanaf het prille begin, het eerste idee, tot het eindproduct,” vertelt Kemperman. Ook de materialen, gereedschappen en machines waarmee kunst wordt gemaakt kunnen worden bekeken. Gemeenschappelijke deler in de mix van kunst is ontmoeting en verbinding, zegt Nienkemper. “Hoe passend na twee jaar coronatijd!” lacht ze hartelijk. “Het verbindt ons als kunstenaars ook met elkaar, want we zijn inmiddels een collectief geworden.”

Hoe werkt het?
Deelnemers aan Schatten van Barlheze kopen een schatkistje voor twintig euro bij de VVV in Zutphen. In het kistje is plaats voor negen kunstwerkjes. Twee vakjes zijn alvast gevuld. De ontbrekende zeven kunstwerkjes zijn bij de kunstenaarsateliers aan te schaffen voor de speciale prijs van vijf euro per stuk (normale waarde is twintig euro per kunstwerk). In het schatkistje zit verder een route, stempelkaart stempelkaart voor de aanschaf van de kunstwerkjes en voor twee consumpties te besteden bij de unieke bakkerij van Mrs. Janet. Tegelijkertijd kunnen bezoekers daar genieten van gedichten, voorgedragen door schrijver en dichter Sander Grootendorst.

Beperkte oplage
Degenen die willen deelnemen moeten snel zijn, want de schatkistjes zijn gemaakt in een gelimiteerde, genummerde oplage van vijftig stuks. “Op is op,” zegt Kemperman. “Elk kistje is een uniek genummerd exemplaar, met een gelaserd logo.”

Schatten van Barlheze start op zondag 27 maart en is daarna iedere laatste zondag van de maanden april, mei en juni te bezoeken tussen 11.00 tot 17.00 uur. In tussenliggende dagen zijn de ateliers op afspraak open voor bezoek.


kunstinbarlheze.nl

De schatkist van Barlheze. Foto: Alize Hillebrink
De schatkist van Barlheze. Foto: Alize Hillebrink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant