Clarinde Wesselink (gehurkt) in actie tijdens de openingsperformance Landscape op zaterdag 12 maart in Dat Bolwerck. Foto: PR

Clarinde Wesselink (gehurkt) in actie tijdens de openingsperformance Landscape op zaterdag 12 maart in Dat Bolwerck. Foto: PR

Tentoonstelling The Reason I Move opent in Dat Bolwerck

Cultuur

ZUTPHEN - Beweging, landschap en tijd. Dat zijn de drie thema’s in de tentoonstelling The Reason I Move met werk van multimediaal kunstenaar Clarinde Wesselink. Van 12 maart tot en met 22 mei is deze tentoonstelling te zien in Dat Bolwerck.

Door Emy Vesseur

Clarinde Wesselink (1991) komt uit de Zutphense familie Wesselink, die al generaties lang een beddenspeciaalzaak runt in de Nieuwstad. Zelf groeide ze op in Vorden, op de boerderij waar haar ouders naartoe verhuisden. Met 18 jaar gaat ze naar de Rietveld Academie in Amsterdam. “Mijn medestudenten waren allemaal een stuk ouder of kwamen uit andere culturen,” vertelt ze. Na haar studie maakt ze lichaamssculpturen, een soort prothesen die de relatie tussen het lichaam en de omgeving veranderen, en heeft daarmee presentaties en performances in Berlijn en New York. Nu presenteert ze in Dat Bolwerck een selectie films, performances en tekeningen onder de titel The Reason I Move, waarin bewegende mensen en de verbinding met de ruimte opnieuw centraal staan.

Samen bewegen
Een van de drie getoonde films in de tentoonstelling heet The Garden en gaat over samen bewegen. “Als sporter heb je een andere relatie met de ruimte en de mensen om je heen. Dat fascineert mij,” legt ze uit. “Daarom ben ik groepen mensen met een passie voor een bepaalde sport of fysieke activiteit gaan volgen, zoals hardlopen, openwaterzwemmen, tai ki ken en yoga. De beweging is voor die groepen een tuin van rust, waarin je tot jezelf komt en respect hebt voor de ander. Dat fenomeen probeer ik in deze film te verbeelden.”

Workshops en performances 
Om de productie van The Garden te financieren, startte ze een crowdfundactie en vroeg subsidies aan. Van de Provincie Gelderland kreeg ze alleen een financiële bijdrage, als ze hier ook met haar kunst actief was. Dat bracht haar op het idee van een tentoonstelling in Zutphen, waarna ze contact zocht met Dat Bolwerck. Wesselink: “Ik merk dat het heel leuk is om in een kleinere stad een tentoonstelling te houden. Bovendien is hier in Zutphen alles heel vertrouwd.” Om aansluiting te zoeken met de stad is rondom de film een programma met workshops en performances samengesteld, onder meer met lokale sportscholen.

Hierdense Beek
Naast The Garden zijn nog de film Stones en de video The Brook te zien. Hierin vormt tijd een belangrijk thema. Zo speelt Stones met onze perceptie van tijd en ruimte in het lege lavalandschap van IJsland, waar dansers worstelen met windtunnels die aan hun lichaam vastzitten. The Brook gaat om het beleven van een andere tijdservaring, namelijk die van een steen. Hiervoor begaf Wesselink zich in opgerolde houding in het water van de Hierdense Beek tijdens verschillende jaargetijden. Aan de wanden van de tentoonstelling prijken haar tekeningen, die het uitgangspunt vormen van haar werk. Ze zijn uitgevoerd als toyoboprints en te koop voor 250 euro per stuk.

Kijk voor meer informatie over openingstijden, workshops en performances op de website van Dat Bolwerck. 


www.datbolwerck.nl

Still uit de film Stones.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant