Kunstenaar Peter ten Lohuis. Foto: PR
Kunstenaar Peter ten Lohuis. Foto: PR

Gelegenheidsgalerie ArtCore opent deuren aan Marspoortstraat

Cultuur

ZUTPHEN – Vanaf 25 februari is Zutphen een kunstgalerie rijker. Gelegenheidsgalerie ArtCore opent dat weekend haar deuren aan de Marspoortstraat 1 en trapt af met de zintuiglijke expositie ‘vrouwelijk naakt’ van Peter ten Lohuis.

Eigenaar en initiator van deze gloednieuwe gelegenheidsgalerie is de Zutphense ondernemer én kunstliefhebber Cor Brandsma. Met het credo ‘Kunstkameraden aan de kade’ wil Brandsma kunstenaars een podium bieden en op een laagdrempelige manier kunstenaars en kunstliefhebbers bij elkaar brengen. “Kunst daagt uit, bevraagt en verwondert. Maar kunst doet veel meer dan dat. Het zegt iets over wie we zijn en is tegelijkertijd ook een verbindende en inspirerende factor. Dat is precies waar ArtCore over gaat”, licht Brandsma toe.

De eerste kunstenaar die exposeert in ArtCore is de Apeldoornse Peter ten Lohuis. Niet zomaar de eerste de beste. Zo won Lohuis in 2021 de Van Reekum Cultuurprijs. “Peter maakt prachtige werken. Hij schildert vrouwelijk naakt op damast geweven doeken, die als een soort tweede huid al je zintuigen aanspreken. De verbeeldingskracht is ongekend. Puur vakmanschap”, betoogt Brandsma. 

Kunst in een historische kroonlijst
Ook de locatie van ArtCore is niet toevallig gekozen. “ArtCore ademt historie. De expositieruimte maakt namelijk deel uit van een voormalig bankgebouw waar Walraven van Hall van 1931 tot 1940 bankdirecteur was. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam waar hij een prominente rol vertolkte in de financiering en ondersteuning van onderduikers en verzetsorganisaties. In 2018 werd hierover een bioscoopfilm gemaakt onder de titel ‘Bankier van het verzet’ met Barry Atsma in de hoofdrol. De perfecte omlijsting voor kunst”, besluit Brandsma.

Expositie
De expositie ‘vrouwelijk naakt’ van Peter ten Lohuis is van vrijdag 25 februari tot en met zondag 27 februari tussen 12.00 en 17.00 uur te bezoeken in galerie ArtCore aan de Marspoortstraat 1 in Zutphen. Peter ten Lohuis zal persoonlijk aanwezig zijn om de werken toe te lichten. Kijk voor meer informatie op de website.


www.artcorezutphen.nl

Gelegenheidsgalerie ArtCore opent vrijdag 25 februari haar deuren aan de Marspoortstraat 1. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld