Jan Manschot (links) en Hans Wonnink vormden in de hoogtijdagen het populaire Hanska Duo. Foto: PR
Jan Manschot (links) en Hans Wonnink vormden in de hoogtijdagen het populaire Hanska Duo. Foto: PR

Op sterfdag voorman Hans Wonnink komt muziek Hanska Duo op Spotify

Cultuur

BAAK/ACHTERHOEK - ‘Schat woar blief ie, met mien andievie?’ Wie kent deze kreet niet! Hèt succesnummer van feestband De Paloma’s tijdens hun optredens. De kleinste zaal tot en met de Megatent op de Zwarte Cross aan toe met 15.000 doldwaze feestvierders gaat dan volledig uit zijn dak. Tijdens het Nieuwjaarsfeest in Beltrum werd zelfs met een bladblazer fijngesneden andijvie als confetti de zaal in geblazen. Het zegt iets over de status van het nummer. Het betreft hier dan ook een onvervalste klassieker van het Hanska Duo, door Bennie Jolink bij een gastoptreden in de jaren 80 ook wel ‘een stukje Achterhoeks cultuurgoed’ genoemd. Uit de mond van de voorman van Normaal veelzeggend. Vanaf donderdag 3 februari, de sterfdag van voorman Hans Wonnink, zal de muziek van het Hanska Duo te beluisteren zijn op Spotify.

Door Henri Walterbos

Menig Achterhoeks feest werd naar grote hoogten gestuwd door muziek van het Hanska Duo. ‘Seks met die kale’, ‘De pruimenpolka’, ‘Schijt aan de buren’, ‘Ik roek iets an ow vingers’, ‘De gekleurde (geile) beer.’ Covers en eigen nummers met ietwat pikante, ondeugende teksten. “Aanstekelijke liedjes, humor, meligheid en Achterhoekse gezelligheid,” lacht Werner Willemsen, samen met Roy Wolbrink bewaker van de Hanska nalatenschap en het cultuurgoed. Zij dragen het samen uit in de Coöperatieve Vereniging Hanska Duo. “In oktober 2006 heb ik Roy tijdens de Baakse kermis aangesproken omdat ik het idee had een Hanska-feestje te organiseren in de kroeg. We zijn toen naar de familie Wonnink gegaan om met hen te overleggen. Toetsenist en zanger Hans Wonnink was namelijk in 1998 overleden. Annelies, de weduwe van Hans, vond het ook een superidee en zo ging de bal rollen. Na een uur zaten we al aan het bier”, lacht Werner. “Annelies zei: ‘Misschien is het ook wel leuk dat je Bennie Jolink en Jan Manschot daarbij uitnodigt.’ Kwamen we bij een indrukwekkende lijst muzikanten die ooit samen met Hans hebben gespeeld in het Hanska Duo of mee hebben gewerkt. Moesten we nog wel een toetsenist hebben. Op een gewone woensdagavond hadden we in zaal Herfkens in Baak 500 mensen bij elkaar. Volle bak. Het overviel ons kats. Uit de hele Achterhoek kwamen mensen naar Baak om bij de tribute aanwezig te zijn. Baak is de bakermat, terwijl Hans oorspronkelijk uit Zutphen komt. In Baak trad het Hanska Duo 28 jaar achter elkaar op tijdens de kermis. Het dialect dat ze zingen is een mengelmoes van verschillende soorten Achterhoeks, plat Zutphens en Nederlands.” 

Tributes
Het smaakte duidelijk naar meer. Zo kwam er vraag naar cd’s en optredens. “In de tijd dat de cd net in opkomst was wilde Hans hier niet aan en bracht cassettebandjes uit, ondanks dat Bennie Jolink hem cd’s aanraadde”, weet Roy nog. “Pas in 1997 kwam de eerste Hanska cd, getiteld ‘Hanskalasiekers’. Driekwart jaar na de tribute in 2007 werd de cd ‘Hanskalasiekers’ opnieuw uitgebracht met een heuse cd-presentatie met onder meer Jan Manschot en Bennie Migchelbrink en Jeroen Pothoff, Fred Duyn die allen als drummer deel uitmaakten van het Hanska Duo, nummers meeschreven, evenals Bennie Jolink, die meespeelde en -zong op de cd, en misschien wel een van de grootste Hanskafans.
Hanska Duo stond dan ook meerdere keren in het voorprogramma van Normaal, zoals tijdens de legendarische optredens in Toldijk. Van de cd ‘Hanskalasiekers’ werden er enorm veel verkocht, in de gehele Achterhoek en Twente.”
“We hebben toen een Hanskaband samengesteld die in verschillende settings een paar keer per jaar optrad en we hebben nog twee keer een tributeavond georganiseerd”, vervolgt Werner. En er kwam een tweede cd, getiteld ‘Gewoon 1000%’, een kreet van Hans Wonnink. “Annelies had nog oude opnames liggen waar nog nooit iets mee gedaan was. Die hebben we op cd gezet nadat ze eerst opgepimpt zijn. Hierop hoor je het originele Hanska-geluid, drums en orgel. Op ‘Hanskalasiekers’ zijn de nummers opgeleukt met trompet en gitaar, opgenomen in de studio van Dick Kemper. Hij produceerde ze ook.”

Op dit moment vormen Henry Wolters uit Lichtenvoorde en Fred Duyn het Hanska Duo met Henry op het originele orgeltje, dat enkele jaren geleden gereviseerd werd door Willem Sprick uit Winterswijk. “Het originele Hanska-orgel, dat voor een groot deel de sound van het Hanska Duo bepaalt, was een huisorgel, eigenlijk helemaal niet geschikt om mee te nemen naar optredens”, lacht Roy. “Ruim 100 kilo. Hans had hem zo emaakt dat hee um kon schoeven.”

Spotify
Op 3 februari wordt wederom een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van het Hanska Duo. Het is de dag dat Hans Wonnink in 1998 overleed. “Deze dag zal de cd ‘Hanskalasiekers’ op Spotify verschijnen. Toen Henry en Fred aan de slag gingen, zagen we dat dat geweldig klonk, kregen we hier allebei weer energie van. Iemand kwam hierdoor met dat idee, al voor corona, en dat zette ons aan het denken. Na overleg met de familie en betrokkenen zijn we blij dat we de Hanskamuziek deze bijzondere dag online kunnen zetten en iedereen kan genieten van de cd ‘Hanskalasiekers’. Dan kun je overal ter wereld deze 17 nummers Hanska-klassiekers beluisteren. Later volgt de andere cd misschien ook nog wel, en misschien nog weel meer verrassingen Hanska-gerelateerd”, lacht Werner. “Hanska leeft.”


Biografie

In 1967 eindigde het succesvolle avontuur van The Flying Comets, vooral omdat enkele bandleden aan hun dienstplicht moesten voldoen. Gitarist Hans Wonnink en drummer Karel Klaassen bleven over en startten met het Hanska Duo (van HAns en KArel). Ze wilden zich richten op bruiloften en partijen. Aan bühne-ervaring geen gebrek, maar de omschakeling van de beatsound naar hoempa-boerenkoolmuziek bleek een lastige klip.

Hans schafte zich een compact orgeltje aan en schreef in korte tijd dertig nummers van drie akkoorden. Het eerste optreden was in december 1967 bij een feestavond van de Zutphense ijsvereniging. De avond duurde zes uur, zodat ze enkele nummers drie of vier keer herhaalden.

In 1968 konden zo’n 60 optredens voor 60 gulden worden geboekt, nauwelijks kostendekkend gezien hun ‘dynamische’ levensstijl. Een kastelein merkte eens op: “Het lijkt wel of er zeven man zitten te spelen,” waarbij hij niet doelde op de muzikale kwaliteiten maar op het consumptieverbruik. Kenmerkend was dat de Hanska’s er altijd tiptop uitzagen. Hans werkte bij confectiebedrijf Sturka en kon wel eens wat ritselen in het atelier.

Als er gesproken kon worden van een doorbraak dan is in 1969 de trend gezet voor de jaren erna. In oktober was het eerste marathonoptreden: de Baakse kermis. Drie dagen lang ging de beuk d’r in, in een tot de nok toe gevuld café Sesink.

Tot 1980 werkte het Hanska Duo ongeveer 250 optredens per jaar af en stond het tweetal bekend als een van de meest geboekte groepen uit de Achterhoek. Door een verkeersongeluk van Karel werd gevreesd voor het voortbestaan. Dankzij invallers en een herstelde Karel lukte het alsnog om de volgeboekte agenda af te werken. Uiteindelijk moest Karel toch afscheid nemen vanwege zijn verhuizing naar Hoogeveen.

Een waardige opvolger werd gevonden in Beppie Doornberg. Hij was drummer, muzikant, goochelaar en komiek in één persoon. Al vliegen vangend, krant lezend en goochelend met zijn stokken stal hij de show. Hoogtepunt was een meedansend kunstgebit op de trommels. Na drie jaar ging Beppie weer andere dingen doen en werd hij vervangen door Fred Duyn.

Met het succesnummer ‘Schijt Aan De Buren’ kwam de keuze om covers als ‘Wij Zijn De Jongens Van Plezier’ en ‘Gina Lollobrigida’ te zingen. Of meer eigen nummer met pikante teksten. Ze kozen voor het laatste en dat bleek een gouden greep. Met nummers als ‘De Pruimenpolka’ en’ Sex Met Die Kale’ was succes op menig feestje verzekerd. Wel bleek het bruiloftcircuit nog niet rijp voor een dergelijke muzikale benadering, met name tijdens de eerste uren van de avond. Daarentegen volgden meer optredens op vrijgezellenavonden, kermissen in cafés en discotheken. Vijf jaar lang zetten Fred en Hans de Achterhoek op stelten, totdat Fred besloot met zijn vader het Duo Duyn nieuw leven in te blazen.

Jan Manschot werd zijn opvolger toen hij na 15 jaar Normaal een nieuwe uitdaging zocht. Met zijn komst kwam het succes van Hanska Duo tot een hoogtepunt. Grote discotheken en evenementen, in voorprogramma’s van Normaal en Rowwen Heze, je kon het zo gek niet bedenken. Tweemaal reisde het tweetal zelfs af naar Brazilië om Nederlandse emigranten te amuseren. Ze hadden interviews met de pers, werden uitgenodigd voor radioprogramma’s en waren zelfs twee keer te bewonderen op televisie bij RTL4.

Na het succes van de twee cassettebandjes ‘Hanska Duo 25 Jaar’ en ‘Waar Rook Is, Is Vuur’ volgde in 1997 ter opluistering van het 30-jarig bestaan de live-cd ‘Hanskalassiekers’ met alle bekende nummers. Tijdens de presentatie roemde Bennie Jolink het duo: “Een stukje Achterhoekse cultuur”. Een jaar later overleed Hans Wonnink en kwam er een einde aan het Hanska Duo.

Tribute
In 2007 is het muzikale leven van het Hanska Duo nieuw leven ingeblazen. In Baak werd de Coöperatie Hanska Duo opgericht. In 2007 in zaal Herfkens in Baak vond de eerste Hanska Duo-tribute plaats, waar bekende Achterhoekers aan meededen. Onder meer Bennie Migchelbrink, Barth Glasbergen, Fred Duyn, Jeroen Pothoff, Bennie Jolink en Jan Manschot. Oude tijden herleefden.

Sindsdien is de Hanska-tribute in diverse bezettingen door de Achterhoek getrokken. Enkele malen per jaar werd een feesttent of kermis weer als vanouds op zijn kop gezet. Daarbij was het opvallend dat ook de jeugd de muziek van Hans Wonnink en oorspronkelijke drummer Karel Klaassen kende. “Hanska is een stukje cultuur geworden,” denkt Willemsen. “Roep ergens in de Achterhoek de naam en iedereen lacht. Ook jongeren. Wat het geheim is? Aanstekelijke liedjes, humor, melig, gezelligheid.

Grappig te vermelden is dat Achterhoekse jongeren 30 jaar geleden al de cd ‘Hanskalasiekers’ meenamen op de zomervakantie naar Lloret de Mar, Salou en Mallorca, en niet te vergeten Camping Marveld in Groenlo.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld