Hanzehof, theater en congrescentrum. Archieffoto: Henk Derksen
Hanzehof, theater en congrescentrum. Archieffoto: Henk Derksen

Hanzehof kan zich na verkoop panden aan gemeente volledig gaan richten op alle vormen van podiumkunst

Cultuur

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen neemt per 1 maart de gebouwen en gronden van Stichting Theater en Congrescentrum Hanzehof over voor een bedrag van 6.815.000 euro. De gemeenteraad moet deze aankoop op 21 februari nog officieel goedkeuren. Dit lijkt een formaliteit, omdat de raad hiermee al in de voorjaarsnota van 2021 onder voorwaarden instemde.

Door Rudi Hofman

Met deze aankoop van het theater en de Buitensociëteit door de gemeente kan de Hanzehof zich volgens wethouder Eva Boswinkel (Financiën) voortaan volledig op haar kerntaak gaan richten: “Fantastische cultuur brengen naar de stad. Ik ben ook ontzettend blij dat nu dat alle kosten en baten voor iedereen helder zijn gemaakt.”

Cultuurwethouder Mathijs ten Broeke benadrukt dat de Hanzehof al heel lang in een zorgelijke situatie verkeert en dat de betrokken partijen nu op het punt zijn beland om iets fundamenteels te veranderen. “In de loop der jaren zijn de afspraken over het vastgoed en de subsidie een kluwen geworden, die uit elkaar getrokken moest worden. Door als gemeente het vastgoed te kopen, kunnen we de Hanzehof een zekere toekomst garanderen. Met deze belangrijke stap is de Hanzehof daadwerkelijk weer het podium van de stad, van alle inwoners en midden in de samenleving.”

Het college heeft, in overeenstemming met de wensen van de gemeenteraad, een koopovereenkomst en een huurovereenkomst opgesteld. De grond en de gebouwen komen in het beheer van de gemeente en Stichting Theater en Congrescentrum Hanzehof huurt de gebouwen voor 248.000 euro terug van de gemeente. 

Muzehof huurt het gedeelte dat zij gebruikt van de hoofdhuurder. Daarnaast heeft de Hanzehof een nieuwe cultuurexploitatie gemaakt en is haar bedrijfsvoering aangepast, wat leidt tot nieuwe subsidieafspraken.

Hanzehal
Stichting Theater en Congrescentrum Hanzehof was tot voor kort ook verantwoordelijk voor de exploitatie en het beheer van de Hanzehal. Sinds 1 januari zijn die taken overgenomen door het Sport- en Accommodatiebedrijf Zutphen. Dit is nu net als de kluwen aan subsidies ook ontvlochten, zegt wethouder Laura Werger (Vastgoedbeheer).

De directeuren van Hanzehof, Muzehof en Graafschap bibliotheken hebben samen de wens uitgesproken van een multifunctioneel cultuurcomplex met een bibliotheek, theater en centrum voor kunsten onder één dak.  Ongeacht of dit ‘Huis van de Stad’ er wel of niet komt, is de aankoop van het vastgoed en de gronden van de Hanzehofstichting een verstandig besluit, zegt wethouder Ten Broeke. “De huidige situatie kan niet nog jaren zo blijven doorgaan.”

Voor iedereen
Mirjam Radstake, directeur van de Hanzehof, is zeer tevreden over het bereikte akkoord: “Het overleg heeft geresulteerd in een zuiver en transparant beeld, waarbij wij ons kunnen focussen waar we goed in zijn: het theater en de concertzaal optimaal inzetten voor alle vormen van podiumkunst. Wij verheugen ons op de periode die voor ons ligt. In het nieuwe beleid is de samenwerking met zo veel mogelijk partijen uit onze gemeente een speerpunt. De Hanzehof als plek waar iedereen welkom is, van professionele makers tot amateurverenigingen en orkesten. Samen bouwen we aan een sterk cultureel klimaat!”

Klimaatinstallatie
Het college wil jaarlijks 38.000 euro reserveren voor specifiek theater-technische onderhoudskosten. Op korte termijn wordt de klimaatinstallatie in de Buitensociëteit verbeterd. Dit kost naar verwachting 320.000 euro en wordt - net als de geraamde 40.000 euro per jaar aan klein onderhoud - bekostigd uit de onderhoudsvoorziening van Stichting Theater en Congrescentrum Hanzehof. De aanpassing van de luchtbehandeling zorgt er volgens de gemeente voor dat er aanzienlijk meer mensen in de ‘Buitensoos’ terechtkunnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld