Oerend Smart | Bewust vieren

  Column

Vrijheid. De afgelopen maanden heeft dit woord een diepere betekenis gekregen. Wat als iets of iemand bepaalt wat je mag? En vooral wat je niet mag. Ik heb me altijd heel vrij gevoeld. En eerlijk gezegd kon ik me niet goed voorstellen hoe het zou voelen als ik het niet meer zelf in de hand heb.

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. En nog steeds weet ik niet hoe het voelt om in een oorlogsgebied te wonen. Gelukkig. Maar ik ben me wel veel bewuster wat het met me doet nu ik niet zelf mag bepalen wie ik wil zien, waar ik naar toe ga, wanneer ik op mijn fietstochtje toch de grens naar Duitsland over ga. En nu we niet samen 75 jaar vrijheid kunnen vieren, vind ik het nóg belangrijker om het wel te doen. Ik hang de vlag uit en sta stil bij de verhalen van weleer. En vooral wat het met mij doet en waarom ik het zo belangrijk vind dat dit nooit weer mag gebeuren. Opdat wij nooit vergeten.

Onlangs sprak in met Marjolijn. Ze is 80 jaar. Zat als 4-jarig meisje op een tank van de Canadezen tijdens de bevrijding. Ze vertelt bevlogen over haar ervaringen. Het kippenvel staat op mijn armen. Marjolijn maakt zich hard voor een Noordtak van de Liberation (wandel)Route Europe. Ook in de Achterhoek is een harde strijd gestreden. Maar wat we altijd horen is het verhaal van de Slag om Arnhem en Nijmegen. Daarboven, hier bij ons, is er ook veel gebeurd. En nu help ik Marjolijn om het voor elkaar te krijgen. Haar verhaal doet ertoe!

Er is door heel veel mensen hard gewerkt om dit jaar samen de vrijheid te vieren. Een pluim voor Esther Ruesen en Gerda Brethouwer, die een programma voor de Achterhoek samenstelden, en al die mensen die zich hiervoor inzetten. Hopelijk kunnen we op een later moment nog de verhalen horen en genieten van de evenementen. Zelf ben ik namelijk erg nieuwsgierig naar rockopera Freyheyt. Zoals ze zelf zeggen: een multimediaal theaterspektakel waarin de waargebeurde verhalen van Achterhoekse jongeren in het verzet vertaald worden naar het nú. Als je de vrijheid kwijtraakt, wat zou je doen? Vechten? Rustig afwachten of kijken of je er beter van kunt worden?’

En dat is ook precies wat ons nu rest: bewustwording. Wat betekent vrijheid voor jou? Ondertussen kunnen we net als in oorlogstijd kruidkoekjes bakken naar een recept van culinair historicus Manon Henzen. Neem 300 gram patentbloem, 150 gram donkerbruine basterdsuiker, 50 gram fijn gemalen walnoten, 3 gram bakpoeder, 8 gram specerijenmix naar keuze, 75 ml volle melk. Meng alles tot een stevig deeg, draai er kleine balletjes van, druk ze iets plat op de bakplaat en zet het 20 minuutjes op 180 graden in de oven. Delen is lief.

Wil je het huis even uit de komende dagen? Op bevrijdingsroutes.nl vind je meerdere fietsroutes in de Achterhoek, zoals de Detmers-route bij Eefde. Een initiatief van Serge van Dijk, zelf een jonge veteraan, die de oorlog meemaakte in Bosnië. De bijbehorende app vertelt de verhalen. En wil je ook dat die aftakking van de Liberation Route van Emmerich naar Doetinchem er komt? Stuur me even een berichtje.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden