Columns

Column Paul Bombeld - Veluwse appelcake

  Column

Vorige week heeft Herman mij geholpen met het snoeien van de appelbomen. Ieder jaar is dat een behoorlijke klus die moet plaatsvinden in de eerste maanden van het jaar. Grote takken bovenin zagen we af en heel veel wilde scheuten overleven de kniptang niet. Herman, vrijgezel van beroep, helpt graag mee. Gezellig keuvelen we beiden een paar uurtjes op grote hoogte tussen de appeltakken. Tot het moment dat mevrouw Bombeld roept dat de thee klaarstaat.

Hoewel Herman niets voor zijn werkzaamheden wil hebben voel ik toch een verplichting. Dus ga ik altijd op zoek naar iets wat een man weet te waarderen. Toen we de winkel nog hadden kreeg hij vaak een stapeltje krantenbonnen waarmee hij een aantal weken gratis de krant kon halen. En ook wel eens een paar droge worsten van slagerij Lammers aan de Weg naar Laren. Heerlijk 's avonds bij de tv. Dit keer begeef ik mij naar bakkerij van Rooyen aan de Korte Hofstraat in Zutphen. Ik ben op weg naar de Veluwse appelcake.
Als ik zo'n bakkerswinkel binnenkom krijg ik altijd een warm gevoel. Mijn vader was vroeger ook bakker, misschien dat het daarvan komt. En dan is deze bakkerswinkel ook nog onvoorstelbaar klein. Zeer onhandig als het druk is, maar geen enkel probleem als er maar een paar klanten zijn. En dat is deze middag het geval. Omdat het rustig is heb ik even de gelegenheid om te vragen waar die heerlijke appelcake nu precies vandaan komt. Wordt deze gebakken op de Veluwe en komt dan naar Zutphen? De bakkersvrouw is allerhartelijkst in haar antwoorden. De cake komt gewoon uit de bakkerij die direct achter de winkel is gevestigd, maar wordt gebakken volgens een oud Veluws recept. Haar schoonvader kwam uit het westen en trok in de jaren '70 naar Nunspeet op de Veluwe om daar een bakkerij over te nemen. Daar werd indertijd al met veel succes de echte Veluwse appelcake gebakken. Toen zoon Marco met zijn vrouw in 1987 voor een bakkersavontuur naar Zutphen trok, vond opa van Rooyen het geen probleem dat zij het recept meenamen. En zo belandde deze heerlijke Veluwse specialiteit in het Achterhoekse Zutphen.
Regelmatig melden zich toeristen in de bakkerswinkel die nog even navragen of het klopt dat Zutphen niet op de Veluwe ligt. Nee Zutphen niet, maar het traditionele recept komt daar dus wel vandaan. En wordt het dan niet eens een keer tijd om de naam te veranderen in Zutphense appelcake? Van Rooyen weet dat de gemeente dat graag zou willen, maar doet het niet. De Veluwse appelcake is inmiddels wereldberoemd in Zutphen. En een succesvolle naam moet je vooral niet veranderen. Groot gelijk, je moet er gewoon van genieten.

Meer berichten