Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Geachte mevrouw Carey, beste Mariah,

  Column

Mag ik tutoyeren? Ik doe het gewoon. Om deze brief te lezen moet je toch Google Translate gebruiken en de woorden "je" en "u" zijn beiden "you" in het Engels. Dus met de juiste omgangsvorm zit ik hier wel goed.

Je zal best een leuk mens zijn. Heb je nooit mogen ontmoeten, dus kan er niet zoveel zinnigs over zeggen. Zo'n tien maanden per jaar denk ik nooit aan je. Maar ergens in november gaat het mis. Dan duik je weer op, heel vals, heel onverwacht. Op het moment dat ik lekker naar de radio aan het luisteren ben tijdens het autorijden. Als ik een winkel binnenloop of thuis aan het afwassen ben en de radio aan heb staan. Gewoon als ik heel vrolijk ben. Dan ineens hoor ik de belletjes waarmee jouw kerstlied begint. M'n humeur daalt direct naar onder nul, m'n nekharen gaan overeind staan, kippenvel op m'n armen. Ik druk meteen de radio naar een andere zender, ren soms zelfs een winkel uit. Maar vaak ben ik te laat en ontloop ik je niet.
Om jou vervolgens kreunend te horen zingen: "Ol aai want for kristmes is joeeeeeee".

Nou echt niet dus. Ik wil van alles voor Kerstmis. Maar jou niet.

Je komt gewoon te vroeg met dit lied. Veel te vroeg. Als ik het lied Eerste Kerstdag (ja wij hebben hier twee dagen Kerst) een keer zou horen zou ik het best leuk vinden. Misschien. Nou vooruit, dan mag je Tweede Kerstdag ook nog een keer. Maar niet al vanaf november. Het is een kerstlied. Kerst. Blijf daar dan ook. Ga je niet in november al opdringen met die irritante belletjes en dat gekreun en dat gezeur dat je die ene persoon voor jezelf wilt hebben met Kerst. Meisjes die vragen, worden overgeslagen. Nederlands gezegde, misschien niet bekend in de USA.
Je collega's van Wham doen hetzelfde hoor. Maar die zijn niet zo storend als jij bent en bovendien is de opening van hun kerstknaller niet zo gruwelijk irritant. Als ik de eerste drie seconden van jouw lied heb gehoord, zit de rest van het nummer al in mijn hoofd. En dat wil ik niet. Ik wil geen stemmetjes in mijn hoofd en zeker die van jou niet.

Dus geachte mevrouw Carey, beste Mariah, doe me een lol.
Make my wish come true, all I want is a Christmas without you.

Hartelijke groet en fijne kerstdagen enzo.

Henrieke Schoonekamp

Meer berichten