Columns

Column Paul Bombeld - Hotelplannen

  Column

Er rolt een uitnodiging in mijn mailbox. Of ik zin heb om mee te gaan naar de ledenvergadering van de VOCZ, de club van eigenaren van commercieel vastgoed in het centrum van Zutphen. Met genoegen maak ik deze donderdagavond vrij, mede omdat er een interessante gastspreker op het programma staat. Anton de Lange, de man achter de nieuwe hotelplannen in het Broederenklooster geeft een presentatie. Ik ben benieuwd.

Het is inmiddels 25 jaar geleden dat ik Anton voor het eerst ontmoette op de Engelenburg in Brummen. Van dit luxehotel was De Lange indertijd eigenaar. En ik kwam er op bezoek met mijn vriendin die een jaartje later mevrouw Bombeld zou gaan heten. Een exclusief diner voor zo'n 35 gasten en een - zeer geheime - overnachting in de bruidssuite stonden er uiteindelijk op de orderbevestiging. De locatie van de overnachting moest absoluut geheim blijven, want tijdens de huwelijksnacht wil je je concentreren op andere zaken dan op ongein van vrienden en bekenden. En dat is prima gelukt. Zelden heb ik een bedrijf meegemaakt waar ze zó correct de afspraken nakwamen. De complimenten.
En 25 jaar later komt dezelfde Anton de Lange zijn nieuwe hotelplannen in Zutphen toelichten. In het historische gebouw van het Broederenklooster wil hij een boetiekhotel vestigen. Een hotel met een luxueuze, eigenzinnige maar ook intieme sfeer. Het lijkt mij een prima aanvulling voor onze Hanzestad.
En dat er op het gemeentehuis ondertussen een andere wind waait is duidelijk, want daar werden zijn ondernemersplannen meer dan verwelkomd. De aanval op een hoog werkeloosheidspercentage is daar inmiddels ingezet door meer aandacht te geven aan bedrijven met hun werkgelegenheid. Dat lijkt mij een uitstekende keuze, want uiteindelijk willen de meeste mensen met een uitkering het liefst gewoon weer aan het werk en dat biedt het hotel.
Anton de Lange wil in zijn nieuwe hotel de prachtige historie van het gebouw weer volop tot zijn recht laten komen. Terug naar de oude muren en spanten, het wordt één brok historie, opening: 2018. Zutphen krijgt er een prachtige onderneming bij.
Erg moeilijk over de centen doet de nieuwe hotelbaas ook niet. Voor een bedrag van 950.000 euro koopt hij het gebouw van de gemeente. De verbouwing tot hotel zal vervolgens nog vele tonnen kosten. En dat bedrag moet worden terugverdiend met een intiem hotel met ongeveer 15 kamers.
Alle ondernemers zijn deze avond diep onder de indruk van de plannen die een enorme oppepper voor de binnenstad kunnen zijn. Voor ons staat een ondernemer die gelooft in zijn plannen. Hij gaat er absoluut een succes van maken. Toch wel bijzonder, want Anton is inmiddels de 65 gepasseerd. Het is en blijft in mijn ogen een bijzondere man.

Meer berichten