Het pand waarin het Zutphense cultuurcluster moet komen.
Het pand waarin het Zutphense cultuurcluster moet komen.

Gelderse steun voor 's Gravenhofplan

Algemeen

Zutphen - Gedeputeerde Staten hebben afgelopen dinsdag besloten het nieuwe plan van de gemeente Zutphen voor clustering van musea en archeologie aan het 's Gravenhof te steunen. De gemeente zet hiermee een eerste stap naar de door de provincie gewenste én afgesproken verbetering van het culturele aanbod. Op basis van het verzoek van college van B en W van de gemeente stellen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten voor om 2,85 miljoen euro beschikbaar te stellen en het huidige stadscontract aan te passen. Voor de vestiging van de bibliotheek in de Broederenkerk stellen zij geen geld beschikbaar.

In de oorspronkelijke afspraken van het Stadscontract tussen Zutphen en de provincie Gelderland was 3,55 miljoen euro gereserveerd voor het ontwikkelen van een multicultureel centrum Broederenklooster. De nieuwe gemeenteraad steunde deze plannen niet en koos unaniem voor de variant 's Gravenhof.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: "Deze plannen vormen een belangrijke impuls voor het cultureel aanbod in Zutphen. Eind 2015 zijn de werkzaamheden grotendeels uitgevoerd, het gebouw wordt het eerste kwartaal 2016 opgeleverd. Daarmee voldoet het aangepaste plan aan onze afspraken van onomkeerbare besluiten voor eind 2015."

De huisvesting van het Stedelijk Museum Zutphen, het museum Henriette Polak en Archeologie in het Hof van Heeckeren (het voormalige SSR-pand) versterkt volgens de provincie en gemeente de culturele infrastructuur en de samenwerking, lost huisvestingsknelpunten op en verbetert de exploitaties. "Het verhaal van de stad kan zo beter worden verteld. In combinatie met de historische locatie en in de nabijheid van de Walburgiskerk met zijn bekende Librije leidt dit naar verwachting tot meer bezoekers."

Wethouder Annelies de Jonge van de gemeente Zutphen: "Ik ben blij met de steun van de provincie. Hiermee kunnen wij verder met het versterken van de culturele infrastructuur in Zutphen. Tegelijk werkt Zutphen aan het tweede deel van het eerdere plan Broederenklooster: de planontwikkeling Broederenkerk en Broederenklooster."

Geen geld van provincie voor bieb
In de Broederenkerk moet volgens plan de bibliotheek worden gehuisvest. Voor het Broederenklooster moet echter nog een invulling worden gezocht nu daarin niet het cultuurcluster wordt gevestigd.

De provincie ziet vooralsnog geen reden om de huisvesting van de bibliotheek mede te financieren en daarom is de steun 700.000 euro minder dan aanvankelijk was toegezegd. Ze geeft aan nu eerst de plannen van de gemeente met zowel de Broederenkerk als het Broederenklooster af te wachten. Om de bibliotheek in de Broederenkerk te huisvesten is een bedrag van 1.320.000 euro nodig, waarvan de bieb zelf 500.000 euro voor haar rekening neemt. De gemeente blijft wel bij het besluit om dit plan te financieren.

De gemeente is nog op zoek naar een nieuwe invulling van het Broederenklooster. Het is de bedoeling dat die past bij de doelstelling om de culturele infrastructuur van de stad te verbeteren. Volgens wethouder De Jonge hebben zich inmiddels al wel geïnteresseerde organisaties gemeld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant