Peter Vree en Martin Eillebrecht plaatsten het zelfgemaakte rad aan een watermolen
Peter Vree en Martin Eillebrecht plaatsten het zelfgemaakte rad aan een watermolen

Duo uit Zutphen wekt duurzame energie op met waterrad

Algemeen

Zutphen- Als het aan Martin Eillebrecht en Peter Vree uit Zutphen ligt, gaan de twee heren duurzame energie opwekken bij de Kattenhavenstuw. De twee hebben zich verdiept in het opwekken van energie met watermolens en denken dat het mogelijk is om op de plek waar de Berkel de IJssel in stroomt een schoepenrad te plaatsen om ook daar energie op te wekken.

Een prototype hebben ze al maar die is bedoeld voor een vierhonderd jaar oude watermolen in het noorden van Frankrijk, in de buurt van Bar le Duc. Martin is de gelukkige eigenaar van deze molen. Als kind was hij al gefascineerd door molens maar wist toen nog niet dat hij er zelf een zou gaan bezitten.

Toen zijn nicht er eentje in België kocht, besloot Martin haar voorbeeld te volgen."In België en Frankrijk zijn er heel wat oude, leegstaande watermolens te vinden en via het magazine Ode stuitte ik op deze molen", legt Martin uit. Martins vrouw, Elze boshart die ook Eetlust bestiert, heeft eenzelfde tik van de molen als haar man en het stel besloot het project aan te gaan om de vervallen molen aan te pakken en te vermaken tot een prettige plek waar niet alleen vakantie gevierd kan worden maar ook bijvoorbeeld workshops kunnen worden gegeven.

Met hun gezinnen hebben Peter en Martin de kerst doorgebracht bij de oude watermolen. Niet alleen om kerst te vieren maar ook om de twee schoepenraden te plaatsen die het duurzame duo maakte. "Vanwege het slechte weer hebben we niet heel veel kunnen doen", vertelt Peter. "We hebben nu wel voorbereidingen getroffen en gaan later deze maand wederom die kant op." Een snel roterende turbine was er al geïnstalleerd om de molen van stroom te voorzien maar al gauw bleek het systeem de visstand niet ten goede te komen.

"Dat kan beter", dacht de autodidactische Martin en al studerende kwam hij uit op een metalen schoepenrad om de turbine te vervangen. "Als je eenmaal weet waarnaar je moet zoeken, kun je in de krochten van internet echt alles vinden. er zijn overal wel onderzoeken te vinden naar het molenrad en zo kwam ik uit op een model dat qua schoepen de juiste hoogte en ronding heeft om energie op te wekken".

Samen met Peter die ijzerbewerker is en een werkplaats heeft, maakte Martin een tweetal schoepenraden. "We moeten natuurlijk nog gaan zien of het werkt maar met die twee watermolens kunnen we als het goed is dertig huishoudens van stroom voorzien", legt Peter uit. "De energie gaan we direct koppelen aan het stroomnet maar moet natuurlijk aan nogal wat regels voldoen om dat veilig te kunnen laten plaatsvinden." Voor kennis daarover dook Martin in de materie van de windmolen en paste uit deze techniek verschillende onderdelen toe. Om de opwekking van de duurzame energie te kunnen realiseren, hebben de heren verschillende Zutphense bedrijven benaderd om bij te dragen aan de techniek.

De innovatieve heren hebben vooral een ideële missie en zijn bereid al hun kennis delen. Martin: "Ik geloof dat er bij de sluis in Eefde ook een schoepenrad komt om energie mee op te wekken. We vinden het een fantastisch initiatief en zouden dat in Zutphen ook graag willen zien." Peter vult aan: "Bij wind- en zonne-energie heb je te maken met pieken maar een watermolen zorgt natuurlijk voor een constante energielevering. Een watermolen levert 80% van het maximale vermogen, een windmolen komt maar tot 10%". Ook omdat Zutphen energieneutraliteit nastreeft, zien de heren liefst zo snel mogelijk dat hun initiatief wordt uitgerold in de eigen gemeente. Stappen in die richting hebben ze nog niet gezet omdat ze graag eerst de resultaten in Frankrijk willen bekijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant