Binnenkort rijdt Frans-Jan Mulschlegel nog één keer naar het doppendepot in Aalten. Foto: Eigen foto
Binnenkort rijdt Frans-Jan Mulschlegel nog één keer naar het doppendepot in Aalten. Foto: Eigen foto

Trouwe doppeninzamelaar voor KNGF stopt met pijn in het hart

Algemeen

ZUTPHEN – Twee maanden lang heeft ‘doppenman’ Frans-Jan Mulschlegel uit Zutphen werkelijk alles uit de kast gehaald om een opvolger te vinden. Helaas is er niemand bereid gevonden  om zijn vrijwilligersactiviteiten ten behoeve van het Koninklijk Nederlandse Geleidehonden Fonds (KNGF) over te nemen. Na ruim dertien jaar houdt de 76-jarige Mulschlegel het eerdaags definitief voor gezien.

“Het einde is in zicht en ik vind het echt jammer dat niemand zich heeft aangemeld. Ik heb alle bakken in Zutphen weggehaald en iedereen verteld dat het afgelopen is. Ik moet alleen nog bij een paar adressen wat zakken ophalen, de berg zakken in mijn garage uitzoeken en wegbrengen naar het depot in Aalten. Dat wil ik in de week van 19 februari doen. Zoals het er nu uitziet, hoop ik dan 120 zakken met gesorteerde plastic doppen klaar te hebben”, zegt Mulschlegel. 

Een zeecontainer vol zakken met voor recycling geschikte plastic doppen levert het KNGF 1100 à 1200 euro op. Mulschlegel heeft in al die jaren zeker 14.000 euro voor dit goede doel verdiend.

Oproepen zonder resultaat
Na een eerste oproep in Contact, medio december 2023, was de Zutphenaar nog positief over de kans om een geschikte opvolger te vinden. Eén kandidaat toonde zich zeer geïnteresseerd, maar haakte op het laatste moment toch af. Daarna volgden in januari nieuwe oproepen in Contact en bij Omroep Gelderland, maar die leverden niet het gehoopte resultaat op.

Toch is niet alles verloren, zegt Frans-Jan Mulschlegel: “Een gepensioneerde Twellonaar heeft aangeboden om drie doppenadressen in mijn regio, te weten in Wilp-Achterhoek, Twello en Deventer, van mij over te nemen. Hij gaat daar ingezamelde doppen ophalen en naar het depot in Heeten brengen.”

De Coop in Steenderen bezorgde sinds pakweg een jaar eens per maand heel veel doppen bij Mulschlegel aan de Stuurmanstraat 14. De doppen van de supermarkt gaan voortaan naar Nijmegen. “En bij een fabriek aan de rand van Eerbeek haalde ik eens per maand gloednieuwe doppen op. Die kan de fabriek voortaan kwijt bij een ophaalpunt in het dorp.”

Frans-Jan Mulschlegel adviseert alle particuliere doppeninzamelaars om, zover dat mogelijk is, toch doppen te blijven sparen. Dit voor het geval dat zich ergens in de komende maanden toch nog iemand aandient die zich als nieuwe ‘doppenman’ of ‘doppenvrouw’ voor deze regio opwerpt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld