Cover van de nieuwste editie. Foto: PR
Cover van de nieuwste editie. Foto: PR

Nieuwste editie tijdschrift Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Files zijn niet alleen van de laatste tijd. Dat is te zien op de omslag van het onlangs verschenen nummer van ZUTPHEN, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen. Toegegeven, één agent kon dat zaakje nog wel aan in 1936, maar lekker doorrijden over de IJsselbrug was er ook toen niet bij. En inhalen mocht je ook al niet. In een gedegen verhaal over het brugschip van de voorplaat staan meer ter zake doende gegevens. De IJssel komt ook aan bod in een verhaal over een Spaanse pot die niet Spaans is. En als een van de Signaleringen.

Een heel ander aspect is de armoede, die hier ook duidelijk aanwezig was. Over glorieuze zaken wordt graag geschreven, maar dat is heel anders als het gaat over minder prettige dingen in ons verleden. Niettemin bleek het mogelijk feiten over die armoede te vinden. Dat staat ook in ZUTPHEN. Voeg daarbij een pikant Wie-was-tochje over een pikeur (in beide betekenissen) en een oorlogsmisdaad, zij het een valse beschuldiging daarvan. Het verleden van Zutphen is spannender dan menigeen denkt. En dan hadden we het nog niet eens over Zutphen 50 jaar geleden.

Leden van de Historische Vereniging Zutphen krijgen al zulk moois thuisbezorgd, voor anderen geldt dat het tijdschrift voor 6,50 euro verkrijgbaar is bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief, Spiegelstraat 13.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld