Rechtbankdrama Saint Omer kruipt onder je huid. Beeld: PR
Rechtbankdrama Saint Omer kruipt onder je huid. Beeld: PR PR Luxor Theater

Pakkende rechtbankfilm geeft ongewone kijk op moederschap en racisme

Algemeen

ZUTPHEN - De Franse film Saint Omer speelt zich voornamelijk af in een rechtbank in Noord-Frankrijk die van elke menselijke warmte is verstoken. Toch is het geen rechtbankdrama zoals een ander. De film is vanaf donderdag 9 maart te zien in Luxor.

Saint Homer, de eerste fictiefilm van de Franse documentairemaker Alice Diop, is gebaseerd op een bestaande, beruchte rechtszaak uit 2013. Centraal staat Rama, een journaliste die aan een boek werkt over Medea, de tovenares uit de Griekse mythologie die haar zonen vermoordde om zich te werken op haar echtgenoot. Haar research brengt haar naar Saint Omer bij Calais, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly, een jonge vrouw die haar baby bewust achterliet op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was. 

Rama verwacht een moderne Medea, maar de reconstructie van Laurence’s haast onvatbare daad roept allerlei visioenen en vragen over haar eigen verleden op. Ze herkent tot haar ontzetting een stuk van zichzelf in de beklaagde, net als zij een jonge (aanstaande) moeder met Senegalese roots en een grote intellectuele bagage in een Frankrijk dat niet vrij is van vooroordelen en wreedheid. De grootste kracht van Saint Omer zit hem in de processcènes waarin de beschuldigde en enkele getuigen al vertellend schetsen hoe complex het leven van een migrant kan zijn en hoe onwetend en ongeïnteresseerd westerlingen en hun overheid daar tegenover staan. 

Franse Oscarinzending
Saint Omer is een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk. De sobere, formele stijl is confronterend en dwingt tot aandachtig luisteren. De bevraging kruipt onder je huid. Als de film afgelopen is, kun je niet anders dan hopen dat de echte zaak herbekeken wordt. Vandaar dat Saint Omer na de Zilveren Leeuw van het Filmfestival van Venetië ook de Grand Prix van Film Fest Gent won en Frankrijks inzending is voor de Oscars. In Nederland is de film geselecteerd voor IFFR.

Tickets via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld